Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah.
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | other |
Subjects: | |
Online Access: | http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/1/SB%20357%20A9%202012%20Abstract.pdf http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/2/SB%20357%20A9%202012%20FullText.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-umt-ir.-2370 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-umt-ir.-23702013-02-12T08:11:21Z Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah Azhane Ahmad Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah. Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia 2012 Thesis other http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/2370 http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/1/SB%20357%20A9%202012%20Abstract.pdf 647b3756488f831a4e097d7b94499f28 http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/2/SB%20357%20A9%202012%20FullText.pdf bef646d65f0c188801878e4aeccc8d04 http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/3/license.txt 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33 SB 357 .A9 2012 Azhane Ahmad Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012 Fruit -- Ripening |
institution |
Universiti Malaysia Terengganu |
collection |
UMT Repository System |
language |
other |
topic |
SB 357 .A9 2012 Azhane Ahmad Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012 Fruit -- Ripening |
spellingShingle |
SB 357 .A9 2012 Azhane Ahmad Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012 Fruit -- Ripening Azhane Ahmad Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
description |
Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang
mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan
kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah. |
format |
Thesis |
author |
Azhane Ahmad |
author_facet |
Azhane Ahmad |
author_sort |
Azhane Ahmad |
title |
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
title_short |
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
title_full |
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
title_fullStr |
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
title_full_unstemmed |
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
title_sort |
kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-mcp) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah |
granting_institution |
Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia |
url |
http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/1/SB%20357%20A9%202012%20Abstract.pdf http://umt-ir.umt.edu.my:8080/jspui/bitstream/123456789/2370/2/SB%20357%20A9%202012%20FullText.pdf |
_version_ |
1747835787848712192 |