Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis

Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan. The effects o...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohd. Hassan, Rodiah
Format: Thesis
Language:English
Published: 2007
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.29336
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.293362017-03-22T02:23:52Z Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis 2007-02 Mohd. Hassan, Rodiah Q Science Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan. The effects of enzymatic treatment and mechanical rupture carried out individually or in combination on the yield of yeast extract production from Candida utilis were studied in an attempt to obtain an optimum extraction process due to great potential of yeast extract as flavour enhancer in food industries. 2007-02 Thesis http://eprints.usm.my/29336/ http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf application/pdf en public masters USM Pusat Pengajian Sains Fizik
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic Q Science
spellingShingle Q Science
Mohd. Hassan, Rodiah
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
description Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan. The effects of enzymatic treatment and mechanical rupture carried out individually or in combination on the yield of yeast extract production from Candida utilis were studied in an attempt to obtain an optimum extraction process due to great potential of yeast extract as flavour enhancer in food industries.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Mohd. Hassan, Rodiah
author_facet Mohd. Hassan, Rodiah
author_sort Mohd. Hassan, Rodiah
title Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
title_short Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
title_full Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
title_fullStr Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
title_full_unstemmed Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
title_sort pengekstrakan dan sifat-sifat ekstrak yis daripada candida utilis
granting_institution USM
granting_department Pusat Pengajian Sains Fizik
publishDate 2007
url http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf
_version_ 1747820127102959616