Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis
Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan. The effects o...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
2007
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-usm-ep.29336 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-usm-ep.293362017-03-22T02:23:52Z Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis 2007-02 Mohd. Hassan, Rodiah Q Science Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan. The effects of enzymatic treatment and mechanical rupture carried out individually or in combination on the yield of yeast extract production from Candida utilis were studied in an attempt to obtain an optimum extraction process due to great potential of yeast extract as flavour enhancer in food industries. 2007-02 Thesis http://eprints.usm.my/29336/ http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf application/pdf en public masters USM Pusat Pengajian Sains Fizik |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
collection |
USM Institutional Repository |
language |
English |
topic |
Q Science |
spellingShingle |
Q Science Mohd. Hassan, Rodiah Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada Candida Utilis |
description |
Kesan pengolahan enzimatik dan pemecahan mekanikal secara individu
atau gabungan ke atas yil penghasilan ekstrak yis daripada Candida utilis telah
dikaji untuk mendapatkan proses yang optimum kerana ekstrak yis sangat
berpotensi sebagai penambahbaik perisa dalam industri makanan.
The effects of enzymatic treatment and mechanical rupture carried out
individually or in combination on the yield of yeast extract production from
Candida utilis were studied in an attempt to obtain an optimum extraction
process due to great potential of yeast extract as flavour enhancer in food
industries. |
format |
Thesis |
qualification_level |
Master's degree |
author |
Mohd. Hassan, Rodiah |
author_facet |
Mohd. Hassan, Rodiah |
author_sort |
Mohd. Hassan, Rodiah |
title |
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada
Candida Utilis |
title_short |
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada
Candida Utilis |
title_full |
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada
Candida Utilis |
title_fullStr |
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada
Candida Utilis |
title_full_unstemmed |
Pengekstrakan Dan Sifat-Sifat Ekstrak Yis Daripada
Candida Utilis |
title_sort |
pengekstrakan dan sifat-sifat ekstrak yis daripada
candida utilis |
granting_institution |
USM |
granting_department |
Pusat Pengajian Sains Fizik |
publishDate |
2007 |
url |
http://eprints.usm.my/29336/1/Pengekstrakan_dan_sifat-sifat_ekstrak_yis_daripada.pdf |
_version_ |
1747820127102959616 |