Kajian Perbandingan Sifat-Sifat Fizikal Seperti Sorpsi Air Ketumpatan Pukal Dan Pemantapan Bagi Kanji Beras Semulajadi Dan Kanji Beras Hidroksipropil.
Kanji tepung beras boleh dikaji samada bila ia dalam keadaan semulajadi atau terubahsuaikan. Kaedah pengubahsuaian yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah penghidroksipropilan. Sifat-sifat fizikal yang dikaji adalah sorpsi air, ketumpatan pukal dan pemampatan. Kajian ini menunjukkan bahaw...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1988
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30689/1/MANJULA_MUNIANDY.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Kanji tepung beras boleh dikaji samada bila ia
dalam keadaan semulajadi atau terubahsuaikan. Kaedah
pengubahsuaian yang digunakan dalam kajian ini adalah
kaedah penghidroksipropilan. Sifat-sifat fizikal yang
dikaji adalah sorpsi air, ketumpatan pukal dan
pemampatan. Kajian ini menunjukkan bahawasifat adsorpsi
air semakin meningkat dengan bertambahnya paras
penukargantian molar. Sebagaimana yang dijangka nilai
monolapisan dan luas permukaan penjerapan air turut
meningkat dengan paras penukargantian molar. |
---|