A web-based tailored diet management tool (DMT) in managing diabetes patients

Diet Management Tool (DMT) merupakan sistem penilaian nutrisi yang telah dibangunkan oleh kumpulan penyelidik dari Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM). Sistem tersebut telah digunakan dalam kaunseling diet ke atas pesakit diabetes yang mendapatkan rawat...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Shamsudin, Juliana
Format: Thesis
Language:English
Published: 2013
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/36409/1/Dr._Juliana_Shamsudin_TSTZ_%28NN24%29.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Diet Management Tool (DMT) merupakan sistem penilaian nutrisi yang telah dibangunkan oleh kumpulan penyelidik dari Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM). Sistem tersebut telah digunakan dalam kaunseling diet ke atas pesakit diabetes yang mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) bagi menggantikan kaunseling diet secara tradisional (rutin). Kajian ini dijalankan untuk melihat keberkesanan kaunseling diet menggunakan DMT dalam menambahbaik nilai antropometri, biokimia dan corak pemakanan dalam pengurusan diet bagi pesakit diabetes jenis 2. Kajian secara rawak (RCT) dilakukan ke atas 50 orang pesakit diabetes jenis 2 berumur di antara 30-55 tahun yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 22 orang di dalam kumpulan kawalan (KK) dan 28 orang di dalam kumpulan intervensi (KI). Diet Management Tool (DMT) is a nutrition assessment system developed by the researchers from Dietetic Programme, School of Health Sciences, Universiti Sains Malaysia (USM). The web-based system has been applied in dietary counselling for the treatment of patients with type 2 diabetes at Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), replacing the standardised dietary counselling approach. This study examined the effectiveness of the dietary counselling using the DMT in the improvement of dietary management of type 2 diabetes patients in anthropometric, biochemical measurements and dietary intake pattern. A randomised controlled trial (RCT) was performed on 50 participants aged between 30-55 years old with type 2 diabetes mellitus. Participants were randomly assigned to two groups: the traditional dietary counselling (CG) (control group, n=22) and the DMT (IG) (intervention group, n=28).