Pelaksanaan aktiviti Circle Time untuk kemahiran komunikasi kanak-kanak Tadika - Ilham Roding (2023)
Kajian ini meneroka pelaksanaan aktiviti Circle Time untuk kemahiran komunikasi kanak-kanak TADIKA. Pendekatan kualitatif dengan reka bentuk kajian kes telah digunakan dalam kajian ini. Seramai dua orang kanak-kanak TADIKA kelas 5 tahun, seorang guru kelas 5 tahun dan dua orang ibu kepada peserta kajian terlibat dalam kajian ini. Kaedah kajian yang digunakan adalah pemerhatian dan temu bual separa berstruktur. Pemerhatian terhadap kanak-kanak telah dijalankan sebanyak sepuluh kali dengan memfokuskan kepada kemahiran komunikasi semasa aktiviti Circle Time. Setiap guru dan ibu telah ditemu bual sekali untuk meneroka pandangan mereka tentang aktiviti Circle Time dan impaknya terhadap kemahiran komunikasi kanak-kanak. Pengkaji telah menggunakan kaedah analisis tematik untuk menganalisis dapatan kajian. Beberapa tema telah terhasil bagi menjawab persoalan kajian. Tema yang muncul adalah aktiviti interaktif, pendekatan yang sesuai untuk meningkatkan kemahiran komunikasi kanak-kanak, dan aktiviti berpusatkan kanak-kanak. Aktiviti interaktif seperti bercerita, belajar melalui bermain, dan bersoal jawab merupakan aktiviti yang diamalkan oleh guru setiap pagi. Pendekatan yang bersesuaian seperti pendekatan nyanyian muzik, bersepadu, dan belajar melalui bermain merupakan pendekatan yang menyumbang kepada kemahiran komunikasi kanak-kanak. Aktiviti yang berpusatkan kanak-kanak seperti bersoal jawab dan bermain adalah penting dalam mengoptimumkan komunikasi kanak-kanak. Kesimpulannya, pelaksanaan aktiviti Circle Time melalui aktiviti interaktif, pendekatan yang bersesuaian dan berpusatkan kanak-kanak mampu meningkatkan kemahiran komunikasi kanak-kanak. Implikasi kajian menunjukkan bahawa guru TADIKA perlu menjalani latihan profesional berterusan mengenai aktiviti Circle Time untuk meningkatkan kemahiran bahasa dan komunikasi kanak-kanak.