Unsur-unsur kebudayaan masyarakat India dalam cerpen-cerpen terpilih karya Saroja Theavy Balakrishnan dan Uthaya Sankar SB - Joanna Janet Joseph (2021)
Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan unsur-unsur kebudayaan masyarakat India dalam cerpen-cerpen terpilih Saroja Theavy Balakrishnan (STB) dan Uthaya Sankar SB. (US. SB.) Kajian ini mempunyai tiga objektif iaitu, mengenal pasti penggunaan perkataan-perkataan dari bahasa masyarakat India Malaysia yang mempunyai unsur kebudayaan, mengkategorikan paparan unsur kebudayaan India mengikut pembahagian unsur kebudayaan Koentjaraningrat dan mengupaskan makna di sebalik paparan unsur kebudayaan mengikut pembahagian unsur kebudayaan Koentjaraningrat. Kajian ini menggunakan teori kebudayaan Koentjaraningrat yang digagaskan oleh Koentjaraningrat. Pendekatan kualitatif berbentuk deskriptif telah digunakan dalam kajian ini. Kaedah kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah berbentuk kaedah keperpustakaan. Analisis deskriptif memberikan gambaran mengenai paparan unsur kebudayaan melalui penggunaan perkataan-perkataan dari bahasa masyarakat India Malaysia yang terdapat dalam cerpen-cerpen terpilih STB dan US. SB. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat sebanyak 61 patah perkataan bahasa masyarakat India Malaysia dapat dikenal pasti yang mempunyai unsur kebudayaan mengikut pembahagian unsur kebudayaan Koentjaraningrat. Kajian ini membuktikan bahawa 61 patah perkataan tersebut dapat membantu dalam menganalisis sebuah kumpulan cerpen dari segi unsur kebudayaan. Melalui kajian ini penyelidik dapat menyimpulkan bahawa kumpulan cerpen STB dan US. SB merupakan sebuah karya yang kaya dengan unsur-unsur kebudayaan masyarakat India. Kesimpulannya, kajian ini telah menunjukkan bahawa kumpulan cerpen STB dan US. SB mampu memberi kesan kepada khalayak pembaca cerpen Melayu bukan India dapat berkenalan dan menghayati kosa kata bahasa-bahasa India dari segi pemahaman kebudayaan masyakat India. Implikasi kajian ini adalah membantu pembaca untuk memahami perkataan-perkataan dari bahasa masyarakat India dan kebudayaan masyarakat India Malaysia serta bakal penyelidik dapat menggunakan kajian ini sebagai sumber rujukan.