Pengaruh kepimpinan transformasi guru besar dan perilaku kewarganegaraan organisasi guru terhadap keberkesanan sekolah Daerah Kinta, Perak - Alagari Subramaniam (2023)
Tujuan kajian ini adalah untuk menganalis hubungan di antara kepimpinan transformasi guru besar, perilaku kewarganegaraan organisasi dan keberkesanan sekolah. Ia juga turut mengukur pengaruh kepimpinan transformasi guru besar dan perilaku kewarganegaraan organisasi terhadap keberkesanan sekolah. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk secara tinjauan berdasarkan soal selidik. Ia melibatkan 582 orang guru sekolah kebangsaan dari daerah Kinta Utara dan Kinta Selatan Perak. Pemilihan sekolah serta responden telah dibuat menggunakan persampelan secara rawak mudah dan berstrata. Data-data telah dianalisis menggunakan ujian deskriptif dan inferensi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa kepimpinan transformasi guru besar mengikut persepsi guru adalah pada tahap tinggi (min=4.31,SP=.616), perilaku kewarganegaraan organisasi guru adalah pada tahap tinggi (min=4.15,SP=.613), dan keberkesanan sekolah juga berada pada tahap tinggi (min=4.25,SP=.603). Analisis ujian t dan ANOVA mendapati bahawa tidak terdapat perbezaan min signifikan persepsi guru terhadap kepimpinan transformasi guru besar berdasarkan jantina (t=(580)=.31,p=.47>.05), umur guru (F(4,577)=.964,p=.49>.05) dan pengalaman guru (F(4,577)=1.205,p=.34>.05). Seterusnya analisis ujian t dan ANOVA turut mendapati bahawa tidak terdapat perbezaan min signifikan persepsi guru terhadap perilaku kewarganegaraan organisasi guru berdasarkan jantina (t=(580)=1.06,p=.447>.05), umur (F(4,577)=1.315,p=.37>.05) dan pengalaman mengajar (F(4,577)=1.698,p=26>.05). Berdasarkan analisis ujian kolerasi Pearson bahawa terdapat hubungan positif signifikan tetapi tahap lemah di antara kepimpinan transformasi guru besar dengan keberkesanan sekolah (r=.27**,p=0.01<.05) dan terdapat hubungan positif yang signifikan pada tahap sederhana kuat antara perilaku kewarganegaraan organisasi dengan keberkesanan sekolah (r=.33**,p=0.01<.05). Berdasarkan ujian Regresi linear, kepimpinan transformasi guru besar telah memberi kesan kecil terhadap keberkesanan sekolah adalah sebanyak 14.1% (R2=.141), perilaku kewarganegaraan organisasi guru telah memberi kesan sederhana terhadap keberkesanan sekolah sebanyak 24.2% (R2=.242). Sebagai rumusan, kajian ini menunjukkan bahawa kepimpinan transformasi guru besar dan perilaku kewarganegaraan organisasi mempunyai pengaruh terhadap keberkesanan sekolah. Implikasi kajian tesis ini mencadangkan bahawa adalah penting para pemimpin sekolah mengamalkan kepimpinan transformasi dan menyemaikan perilaku kewarganegaraan organisasi guru. Ini kerana ia berupaya menjadi pemangkin kepada keberkesanan sekolah.