Meneroka pembelajaran pelajar Orang Asli ketika Pandemik Covid-19 di sebuah sekolah di Negeri Perak - Nor Syamsalbila Mat Junoh@Arifin (2023)
Kajian ini dijalankan untuk meneroka pembelajaran pelajar Orang Asli ketika Pandemik Covid-19. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti proses pembelajaran pelajar orang asli ketika pandemik, mengenal pasti masalah pembelajaran yang dihadapi oleh pelajar orang asli ketika pandemik covid-19 dan mengenal pasti cabaran yang dihadapi oleh pelajar Orang Asli sepanjang pembelajaran dari rumah. Kajian ini berbentuk kualitattif kajian kes yang menggunakan kaedah temubual melibatkan tiga orang pelajar Orang Asli dari suku Semai dan Temiar di sebuah sekolah menengah di negeri Perak dan dua orang guru sebagai sokongan dapatan. Dapatan kajian menunjukkan terdapat lapan tema yang dikenal pasti iaitu fasiliti pembelajaran, faktor persekitaran, faktor pelajar, psikologikal, PDPR segerak dan tak segerak, teknik pengajaran guru, sokongan pembelajaran dan kualiti pembelajaran. Dapatan ini boleh membantu pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), pihak sekolah, guru, kaunselor sekolah, ibu bapa dan pelajar dalam membantu pelajar terutamanya pelajar Orang Asli dalam pembelajaran semasa Pandemik Covid-19 agar mereka tidak ketinggalan atau tercicir daripada alam persekolahan. Selain itu ia juga dapat membantu semua pihak dalam mencari kaedah dan teknik pengajaran dan pembelajaran yang sesuai dengan faktor pelajar, faktor persekitaran dan psikologi pelajar.