Cabaran dan peluang penambahbaikan On-The-Job Training di Kolej Vokasional Negeri Kedah dan Perlis - Suzila Othman (2023)
Malaysia dalam matlamat meningkatkan ekonomi rakyat adalah melalui transformasi pendidikannya dengan menaik taraf bidang Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET). Transformasi ini melibatkan penstrukturan semula kurikulum TVET. Selain itu, penambahan program latihan industri atau dikenali sebagai On-The Job Training (OJT) dalamkurikulum Kolej Vokasional (KV) juga merupakan salah satu usaha dalam menyediakan pelajar berkemahiran tinggi bagi memenuhi permintaan modal insan berkemahiran tinggi yang diperlukan industri. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti isu dan cabaran yang timbul dari persepsi pelajar, pensyarah penyelia OJT serta penyelia organisasi terhadap program On-The Job Training (OJT) yang dilaksanakan oleh pelajar-pelajar Kolej Vokasional selama enam (6) bulan di industriindustri yang terpilih. Kajian ini dilaksanakan menggunakan pendekatan kajian kualitatif. Rekabentuk kajian ini adalah kajian kes berbilang sematan (multiple embeded) yang mana konteks kajian ini adalah merangkumi cabaran yang dihadapi dalam isu-isu yang dikenalpasti dalam pelaksanaan OJT Kolej Vokasional yang melibatkan pelajar, pensyarah penyelia OJT serta penyelia organisasi yang terlibat dan dipilih menggunakan kaedah sampel bertujuan. Unit analisis bagi kajian ini terdiri daripada industri-industri yang menawarkan tempat OJT kepada pelajar Kolej Vokasional. Kajian ini menggunakan kaedah analisis tematik menggunakan perisisan NVIVO12. Analisis kandungan menggunakan kaedah matrik dan pemadanan pola bagi kes-kes yang terlibat. Daripada analisis yang dibuat, terdapat empat isu yang dikenalpasti dan dijadikan tema dalam kajian ini. Setiap tema yang dikenalpasti ini, bagi mengenalpasti cabaran yang dihadapi oleh ketiga-tiga pihak yang terlibat berdasarkan setiap tema yang dikemukakan. Dapatan kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti cadangan penambahbaikan terhadap isu-isu yang timbul dalam pelaksanaan OJT Kolej Vokasional. Penambahbaikan ini diharapkan dapat membantu pelajar, pensyarah penyelia serta penyelia organisasi dalam menambahbaik program OJT di Kolej Vokasional bagi melahirkan graduan yang dapat memenuhi matlamat utama transformasi TVET, seterusnya melahirkan pekerja berkemahiran tinggi dan seterusnya menampung keperluan negara ke arah mencapai negara maju berpendapatan tinggi menjelang 2050.