Pembangunan dan kebolehgunaan garis panduan pelaksanaan program komuniti membaca - Azizah Arsad (2023)
Kajian ini dijalankan bagi mengatasi masalah pelaksanaan program membaca yang dalam kalangan komuniti melalui pembangunan garis panduan. Pendekatan Reka Bentuk dan Pembangunan yang terdiri daripada fasa analisis keperluan, reka bentuk dan pembangunan serta penilaian digunakan dalam penyelidikan ini. Sampel fasa analisis keperluan terdiri daripada tujuh orang pakar menggunakan protokol temu bual dan 30 dokumen sebagai alat kajian. Sejumlah 30 orang pakar terlibat dengan soal selidik Fuzzy Delphi (FDM1 dan FDM 2) sementara lima orang pakar terlibat dengan temu bual dalam fasa reka bentuk dan pembangunan. Terdapat 11 orang pakar terlibat dengan temu bual dalam fasa penilaian. Data bagi temu bual dianalisis secara tematik menggunakan ATLAS.ti 9 sementara buku rekod bacaan dianalisis secara diskriptif. Data bagi soal selidik pula dianalisis menggunakan kaedah Fuzzy Delphi. Dapatan fasa analisis keperluan menunjukkan kesepakatan pakar terhadap keperluan membangunkan Garis Panduan Pelaksanaan Program Komuniti Membaca (GPPPKM). Dapatan fasa reka bentuk dan pembangunan pula menunjukkan kesepakatan pakar terhadap konstruk dan elemen bagi membangunkan GPPPKM iaitu memenuhi syarat nilai threshold lebih kecil daripada 0.2 (d<0.2), kesepakatan pakar melebihi 75% dan nilai alpha-cut melebihi 0.5 (-cut>0.5). Proses defuzzification menunjukkan keutamaan konstruk Komuniti (92%) yang dijadikan fokus kajian. Dapatan fasa penilaian menunjukkan kesepakatan pakar terhadap kebolehgunaan garis panduan menggunakan aspek teknologi, kebolehgunaan dan pelaksanaan. Kajian ini dapat mengatasi masalah pelaksanaan program membaca serta membantu pelaksana Dasar Galakan Membaca (DGM) melaksanakan aktiviti membaca dalam kalangan komuniti. Aplikasi GPPPKM dalam komuniti memberi impak yang besar terhadap kegiatan membaca seterusnya berupaya memupuk tabiat membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia.