Pembangunan dan kebolehgunaan Kit Operasi Asas Tambah Tolak mengintegrasikan Pembelajaran Berasaskan Permainan bagi Operasi Asas Matematik Tahun 1 - Najat \'Aisyah Ab Wahid (2023)
Kajian ini bertujuan untuk membangun dan menguji kebolehgunaan Kit Operasi Asas Tambah Tolak (KitOATT) mengintegrasikan Pembelajaran Berasaskan Permainan (PBP) bagi topik Operasi Asas Matematik Tahun 1. Kajian ini menggunakan Reka Bentuk Kajian Pembangunan dengan mengaplikasikan Model ADDIE yang terdiri daripada lima fasa iaitu analisis (A), reka bentuk (D), pembangunan (D), pelaksanaan (I) dan penilaian (E). Pemilihan sampel dijalankan secara pensampelan rawak mudah terhadap 76 orang sampel yang terdiri daripada guru Matematik Tahun 1 di Zon Pudu Kuala Lumpur. Data dikumpulkan melalui dua instrumen kajian iaitu Soal Selidik Penilaian KitOATT dan Soal Selidik Persepsi Kebolehgunaan KitOATT. Kesahan KitOATT dilakukan oleh tiga orang pakar. Data penilaian pakar dianalisis menggunakan Indeks Kesahan Kandungan (IKK) manakala data pengujian kebolehgunaan KitOATT dianalisis secara deskriptif menerusi min dan sisihan piawai bagi mengenal pasti tahap kebolehgunaan KitOATT dari perspektif guru. Kajian ini berjaya membangunkan KitOATT yang mempunyai kesahan yang memuaskan dengan nilai purata IKK adalah 1.00. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa min bagi darjah persetujuan guru terhadap kebolehgunaan KitOATT adalah tinggi di mana skor min bagi pengujian kebolehgunaan memperoleh nilai 3.80 manakala nilai purata sisihan piawai 0.35 menunjukkan taburan ini mewakili kesepakatan yang tinggi bagi persetujuan responden. Kesimpulannya, kajian ini telah menghasilkan KitOATT yang memuaskan di samping mempunyai kebolehgunaan yang tinggi. Implikasinya, KitOATT yang mengintegrasikan PBP menjadi salah satu bahan bantu mengajar yang efektif dan praktikal di samping menyokong Teori Pembelajaran Dienes dan Model Kitaran Pembelajaran 5E sekali gus memberi pengalaman pembelajaran yang bermakna kepada murid dengan bercirikan pembelajaran abad ke-21.