Terjemahan kata nama khas Melayu-Arab berdasarkan teori dinamik dan kaedah Ta\'Reeb - Ummi Nadjwa Wahiyudin (2023)
Kajian ini merupakan sebuah kajian yang menjurus kepada keberkesanan penggunaan mesin terjemahan (MT) dalam menterjemah kata nama khas (KNK) ke dalam bahasa Arab sesuai dengan struktur dan gaya bahasa Arab. Kajian ini timbul berikutan terdapat beberapa penambahbaikan yang diperlukan dan faktor kekurangan kaedah yang sesuai untuk menstruktur KNK daripada bahasa Melayu ke dalam bahasa Arab. Kajian ini menyasarkan tiga objektif iaitu mengumpul hasil terjemahan KNK menggunakan MT atas talian ke dalam bahasa Arab, menganalisis hasil terjemahan KNK dan mencadangkan kaedah terjemahan KNK berdasarkan Teori Dinamik dan kaedah Tareeb, menggunakan tiga jenis MT atas talian sebagai instrumen untuk menterjemah iaitu MT Google, Bing Microsoft dan Yandex. Kajian yang berbentuk kajian gabungan, iaitu kuantitatif dan kualitatif ini menggunakan pendekatan deskriptif dan kaedah analisis dalam mengumpul maklumat dan menganalisis 30 data KNK yang dikecilkan kepada 15 KNK sahaja. Seterusnya, dikategorikan kepada nama sekolah, nama hospital dan klinik. Dapatan hasil terjemahan menggunakan ketiga-tiga MT dianalisis berdasarkan kepada tiga perkara utama iaitu aras tatabahasa, aras Tareeb (fonetik dan fonologi) dan aras terjemahan dinamik. Daripada analisis ini, 11 daripada 15 data terjemahan KNK ke dalam bahasa Arab dikategorikan sebagai terjemahan yang lemah kerana tidak menghampiri struktur dan gaya bahasa Arab. Hasil terjemahan yang dikumpul dirumus dan dicadangkan terjemahan alternatif berdasarkan Teori Dinamik dan kaedah Tareeb dan formula penstrukturan KNK dalam bahasa Arab. Melalui proses ini, hasil terjemahan KNK boleh dikategorikan sebagai terjemahan yang boleh menepati struktur dan gaya bahasa Arab. Model terjemahan KNK ini boleh dicadangkan sebagai satu kaedah penterjemahan baharu kepada pengguna bahasa Arab terutamanya golongan penterjemah dan pelajar alliran bahasa Arab baik di peringkat sekolah mahupun pengajian tinggi