Analisis penguasaan kemahiran merancang eksperimen dalam kalangan pelajar Biologi tingkatan 4 di daerah Hilir Perak - Tan, Gaek Ling (2023)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis penguasaan kemahiran merancang eksperimen dalam kalangan pelajar, meneroka isu-isu yang mempengaruhi kesediaan pelajar dalam merancang eksperimen dan meneroka isu-isu yang berkaitan dengan pengendalian PEKA Biologi dalam kalangan guru. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kes deskriptif. Seramai 190 orang sampel pelajar dipilih menggunakan kaedah pensampelan rawak berlapis manakala 22 orang pelajar dan 5 orang guru Biologi dipilih menggunakan kaedah pensampelan bertujuan. Tiga instrumen yang telah disahkan oleh pakar iaitu ujian penilaian penguasaan kemahiran merancang eksperimen, protokol temu bual guru, protokol temu bual pelajar dan nilai kesahan ialah 0.79, 0.91 dan 0.80. Data daripada ujian penilaian penguasaan kemahiran merancang eksperimen dianalisis secara statistik deskriptif iaitu melibatkan frekuensi dan peratusan manakala data temu bual dan pemerhatian dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kebanyakan pelajar masih tidak dapat menguasai 6 elemen kemahiran merancang eksperimen dengan sepenuhnya. Isu-isu utama yang mempengaruhi kesediaan pelajar Biologi tingkatan 4 dalam merancang eksperimen iaitu pelajar kekurangan peluang untuk merancang eksperimen, masa kelas amali yang tidak mencukupi untuk pelajar merancang eksperimen dan kekurangan bahan dan radas di sekolah. Dapatan berkaitan isu semasa guru mengendalikan PEKA Biologi ialah pelajar tidak menguasai teori dan konsep eksperimen, masa kelas amali tidak mencukupi dalam pengendalian PEKA Biologi, pelajar kurang menguasai kemahiran merancang eksperimen, pelajar kurang menguasai kemahiran manipulatif dan pembahagian tugas dalam kumpulan yang tidak berkesan. Implikasinya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memainkan peranan yang penting dalam usaha meningkatkan kemahiran merancang eksperimen di kalangan pelajar dengan menawarkan kursus yang sesuai untuk melatih guru, mengurangkan beban tugas guru, memastikan masa kelas amali, bahan dan radas makmal yang diperlukan sentiasa mencukupi.