Pembangunan dan kebolehlaksanaan modul pengajaran STEM kebarangkalian mudah Tingkatan Dua (STEM-KEBUM) - Mohd Romashal Isnan Mohd Shah (2023)
Kajian ini bertujuanmembangunkansebuahModulPengajaranSTEM KebarangkalianMudahTingkatanDua(STEM-KEBUM)danmenilaitahap kebolehlaksanaanmodulpengajarantersebut.Kajianinimenggunakanrekabentuk kajianpembangunanberasaskanmodelinstruksiADDIE.Sejumlah103orang daripada140orangguruMatematikTingkatanDuadisekitardaerahTemerloh, Pahangtelahdipilihsecararawakmudahsebagaisampelkajianini.Kajian pembangunaninimelibatkanproseskesahanmukadankandungan,kebolehpercayaan dankebolehlaksanaanmodul.Kaedahyangdigunakanuntukmenilaitahapkesahan mukadankandunganmoduladalahdenganmendapatkanmaklumbalasdanperatus persetujuanpakar.Penilaiantahapkebolehlaksanaanmodulpuladianalisissecara deskriptif.Dapatankajianmenunjukkanbahawamodulpengajaranyangdibangunkan inimempunyaikesahanmukadankesahankandunganyangtinggidenganpurata keseluruhanperatuspersetujuanpakaradalah90.5%dan97.2%masing-masing. KebolehpercayaanmoduladalahsangatbaikdengannilaiCronbachsAlpha0.936. Modulinijugamempunyaitahapkebolehlaksanaanyangtinggidansangat memuaskandengandapatanskorminkeseluruhanadalah4.44dansisihanpiawai 0.38. Implikasinya,modulpengajaranSTEM-KEBUMinibolehdilaksanakandi dalampengajarandanpembelajarantopikKebarangkalianMudahTingkatanDuadan seterusnyamenjadipanduankepadaguruuntukmengintegrasikanSTEMdidalam pengajaran.