Keberkesanan penggunaan papan putih interaktif dalam Bahasa Inggeris dalam kalangan murid tahun 3 - Phan, Chei Wei (2023)
Kajian ini bertujuan untuk melihat keberkesanan penggunaan papan putih interaktif dalam Bahasa Inggeris terhadap murid tahun 3 di sebuah sekolah rendah Daerah Kinta Selatan, Perak. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti keberkesanan penggunaan papan putih interaktif terhadap tahap pencapaian, tahap motivasi dan tahap minat dalam kalangan murid Tahun 3 dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Reka bentuk kuasi eksperimen digunakan dalam kajian ini. Teori pembelajaran inkuiri dan teori pembelajaran konstruktivisme diguna pakai dalam kajian ini. Kajian ini berlangsung selama lapan minggu dan terdiri daripada 39 orang responden pelbagai tahap pencapaian akademik diagihkan secara rawak ke dalam dua kumpulan, 19 orang responden bagi kumpulan rawatan (kaedah multimedia interaktif) dan 20 orang responden bagi kumpulan kawalan (kaedah tradisional). Data dikumpul dengan menggunakan ujian pasca pencapaian dan soal selidik bagi tahap motivasi dan tahap minat. Perbezaan min ujian pasca pencapaian dan item soal selidik dianalisis inferensi dengan menggunakan ujian-t dan data deskriptif. Hasil analisis ujian-t mendapati min ujian pasca pencapaian kumpulan rawatan (M=18.10) signifikan (p=0.002) lebih tinggi daripada min pencapaian kumpulan kawalan (M=13.95). Min soal selidik bagi motivasi kumpulan rawatan (M=2.95) signifikan (p=0.031) lebih tinggi daripada min motivasi kumpulan kawalan(M=2.67). Min soal selidik bagi minat kumpulan rawatan (M=3.04) signifikan (p=0.000) lebih tinggi daripada min minat kumpulan kawalan (M=2.48). Kaedah multimedia interaktif adalah lebih berkesan dalam meningkatkan tahap pencapaian Bahasa Inggeris, tahap motivasi dan tahap minat dalam kalangan murid tahun 3. Kajian berterusan tentang kaedah penggunaan papan putih interaktif dalam Bahasa Inggeris perlu dilaksanakan agar mendapat bukti yang lebih kukuh dan menyeluruh tentang keberkesanannya.