Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar

<p>Pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak sering kali dilaporkan tidak memuaskan. Kajian ini</p><p>bertujuan untuk melihat kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur yang tidak</p><p>disukai oleh kanak-kanak pras...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nurfarhana Diana Mohd Nor
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2013
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=10310
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ir.upsi.edu.my:10310
record_format uketd_dc
spelling oai:ir.upsi.edu.my:103102024-05-29 Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar 2013 Nurfarhana Diana Mohd Nor HQ The family. Marriage. Woman <p>Pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak sering kali dilaporkan tidak memuaskan. Kajian ini</p><p>bertujuan untuk melihat kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur yang tidak</p><p>disukai oleh kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar. Dua buah prasekolah telah</p><p>dipilih iaitu Sekolah Kebangsaan Sultan Idris II dan Sekolah Kebangsaan Raja Perempuan Muzwin.</p><p>Terdapat dua fasa dalam kajian ini di mana fasa pertama untuk menentukan sayur ujian dan fasa kedua</p><p>untuk melihat keberkesanan intervensi. Dalam fasa pertama, seramai 56 orang subjek (32 lelaki dan</p><p>24 perempuan) telah bersetuju menyertai kajian ini dan ibu bapa dikehendaki untuk mengisi</p><p>borang soal selidik yang telah diedarkan. Borang soal selidik ini mengandungi maklumat</p><p>sosiodemografi, kekerapan pengambilan sayur, tahap kesukaan terhadap sayur, kekerapan penyediaan</p><p>dan kaedah memasak sayur di rumah. Daripada analisa fasa pertama, sayur cekur manis dijadikan sayur</p><p>ujian kerana mendapat skor tertinggi berdasarkan majoriti daripada subjek tidak pernah mengambil</p><p>dan tidak menyukainya. Dalam fasa kedua, hanya subjek yang dikenalpasti tidak menyukai sayur ujian</p><p>akan menyertai fasa ini. Setiap subjek yang menyertai fasa pertama akan diberi rasa sayur ujian</p><p>yang telah dimasak dan diminta untuk menentukan tahap kesukaan dengan menggunakan skala hedonik</p><p>berasaskan ekspresi wajah iaitu kad muka gembira, neutral dan sedih yang mewakili rasa sedap, rasa</p><p>neutral dan rasa tidak sedap. Seramai 42 subjek (26 lelaki dan 16 perempuan) telah memilih kad muka</p><p>sedih yang menggambarkan tidak menyukai sayur ujian dan menjalani sesi intervensi selama 5 hari di</p><p>mana setiap subjek dibekalkan dengan 18 g cekur manis masak lemak yang digantikan dengan susu</p><p>rendah lemak pada setiap hari. Sayur ujian diberi pada pukul 9 pagi setiap hari sebelum subjek</p><p>diberi hidangan makan pagi oleh pihak sekolah. Baki sayur yang tidak dimakan akan ditimbang untuk</p><p>mengetahui pengambilannya. Hasil analisa fasa kedua mendapati terdapat peningkatan dalam</p><p>pengambilan sayur ujian di kalangan subjek iaitu dari 2.4 3.1 g (hari 1) kepada 5.8 4.5 g (hari</p><p>5) dengan nilai (z= - 5.278, p<0.001) menunjukkan perbezaan yang signifikan. Pengambilan sayur</p><p>ujian pada hari kelima menunjukkan perbezaan yang signifikan di mana pengambilan sayur bagi subjek</p><p>perempuan lebih tinggi berbanding subjek lelaki (z= -2.126, p=0.034). Selain itu, terdapat juga</p><p>perbezaan signifikan antara subjek dalam kumpulan IJT normal dan subjek dalam kumpulan IJT risiko</p><p>berlebihan berat badan/berlebihan berat badan/obes. Pengambilan sayur ujian didapati lebih tinggi</p><p>pada kelima-lima hari intervensi dalam subjek kumpulan UT normal dengan (z= -2.403, p=0.023), (z=</p><p>-2.632, p=0.008), (z= -2.074, p=0.040), (z= -</p><p>2.551, p=0.010) dan (z= -2.975, p=0.002). Basil kajian ini menunjukkan kesan</p><p>pendedahan berulang kali dapat meningkatkan pengambilan sayur yang tidak disukai dan ini dapat</p><p>dijadikan sebagai salah satu cara untuk meningkatkan pengambilan</p><p>sayur-sayuran di kalangan kanak-kanak.</p><p></p> 2013 thesis https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=10310 https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=10310 text zsm closedAccess Masters Universiti Pendidikan Sultan Idris Fakulti Sains Kemanusiaan N/A
institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
collection UPSI Digital Repository
language zsm
topic HQ The family
Marriage
Woman
spellingShingle HQ The family
Marriage
Woman
Nurfarhana Diana Mohd Nor
Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
description <p>Pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak sering kali dilaporkan tidak memuaskan. Kajian ini</p><p>bertujuan untuk melihat kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur yang tidak</p><p>disukai oleh kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar. Dua buah prasekolah telah</p><p>dipilih iaitu Sekolah Kebangsaan Sultan Idris II dan Sekolah Kebangsaan Raja Perempuan Muzwin.</p><p>Terdapat dua fasa dalam kajian ini di mana fasa pertama untuk menentukan sayur ujian dan fasa kedua</p><p>untuk melihat keberkesanan intervensi. Dalam fasa pertama, seramai 56 orang subjek (32 lelaki dan</p><p>24 perempuan) telah bersetuju menyertai kajian ini dan ibu bapa dikehendaki untuk mengisi</p><p>borang soal selidik yang telah diedarkan. Borang soal selidik ini mengandungi maklumat</p><p>sosiodemografi, kekerapan pengambilan sayur, tahap kesukaan terhadap sayur, kekerapan penyediaan</p><p>dan kaedah memasak sayur di rumah. Daripada analisa fasa pertama, sayur cekur manis dijadikan sayur</p><p>ujian kerana mendapat skor tertinggi berdasarkan majoriti daripada subjek tidak pernah mengambil</p><p>dan tidak menyukainya. Dalam fasa kedua, hanya subjek yang dikenalpasti tidak menyukai sayur ujian</p><p>akan menyertai fasa ini. Setiap subjek yang menyertai fasa pertama akan diberi rasa sayur ujian</p><p>yang telah dimasak dan diminta untuk menentukan tahap kesukaan dengan menggunakan skala hedonik</p><p>berasaskan ekspresi wajah iaitu kad muka gembira, neutral dan sedih yang mewakili rasa sedap, rasa</p><p>neutral dan rasa tidak sedap. Seramai 42 subjek (26 lelaki dan 16 perempuan) telah memilih kad muka</p><p>sedih yang menggambarkan tidak menyukai sayur ujian dan menjalani sesi intervensi selama 5 hari di</p><p>mana setiap subjek dibekalkan dengan 18 g cekur manis masak lemak yang digantikan dengan susu</p><p>rendah lemak pada setiap hari. Sayur ujian diberi pada pukul 9 pagi setiap hari sebelum subjek</p><p>diberi hidangan makan pagi oleh pihak sekolah. Baki sayur yang tidak dimakan akan ditimbang untuk</p><p>mengetahui pengambilannya. Hasil analisa fasa kedua mendapati terdapat peningkatan dalam</p><p>pengambilan sayur ujian di kalangan subjek iaitu dari 2.4 3.1 g (hari 1) kepada 5.8 4.5 g (hari</p><p>5) dengan nilai (z= - 5.278, p<0.001) menunjukkan perbezaan yang signifikan. Pengambilan sayur</p><p>ujian pada hari kelima menunjukkan perbezaan yang signifikan di mana pengambilan sayur bagi subjek</p><p>perempuan lebih tinggi berbanding subjek lelaki (z= -2.126, p=0.034). Selain itu, terdapat juga</p><p>perbezaan signifikan antara subjek dalam kumpulan IJT normal dan subjek dalam kumpulan IJT risiko</p><p>berlebihan berat badan/berlebihan berat badan/obes. Pengambilan sayur ujian didapati lebih tinggi</p><p>pada kelima-lima hari intervensi dalam subjek kumpulan UT normal dengan (z= -2.403, p=0.023), (z=</p><p>-2.632, p=0.008), (z= -2.074, p=0.040), (z= -</p><p>2.551, p=0.010) dan (z= -2.975, p=0.002). Basil kajian ini menunjukkan kesan</p><p>pendedahan berulang kali dapat meningkatkan pengambilan sayur yang tidak disukai dan ini dapat</p><p>dijadikan sebagai salah satu cara untuk meningkatkan pengambilan</p><p>sayur-sayuran di kalangan kanak-kanak.</p><p></p>
format thesis
qualification_name
qualification_level Master's degree
author Nurfarhana Diana Mohd Nor
author_facet Nurfarhana Diana Mohd Nor
author_sort Nurfarhana Diana Mohd Nor
title Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
title_short Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
title_full Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
title_fullStr Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
title_full_unstemmed Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar
title_sort kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa melayu di kuala kangsar
granting_institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
granting_department Fakulti Sains Kemanusiaan
publishDate 2013
url https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=10310
_version_ 1804890544263921664