Perkembangan kecerdasan spiritual kanak kanak prasekolah melalui bermain - Iylia Dayana Shamsudin (2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perkembangan kecerdasan spiritual kanak kanak prasekolah melalui bermain. Ini adalah kajian pemerhatian yang telah dijalankan di sebuah Pusat Anak Permata Negara (PAPN) di bawah seliaan Bahagian Pendidikan Awal Kanak-kanak (PERMATA), Jabatan Perdana Menteri bertempat di Wilayah Persekutuan Putrajaya. Subjek kajian yang terlibat adalah seramai 19 orang kanak-kanak berumur daripada dua hingga lima tahun. Pemerhatian semulajadi tidak berstruktur dijalankan dalam tempoh sebulan bagi memerhatikan tingkah laku kanak kanak berkaitan dengan kerohanian semasa bermain. Aktiviti bermain subjek kajian dirakam dan dikodkan mengikut peratusan masa menunjukkan 24 tingkah laku sepanjang tempoh aktiviti diperhatikan. Video pemerhatian dikodkan oleh dua koder dan telah dinilai kebolehpercayaan inter-rater menggunakan ujian korelasi intra-kelas. Hasil ujian menunjukkan hampir kesemua pemerhatian mempunyai nilai kebolehpercayaan pada tahap baik dan sangat baik. Menggunakan ujian statistik Mann-Whitney U dan Kruskal-Wallis I-I, hasil kajian mendapati terdapat perbezaan yang signifikan antara kecerdasan rohani dengan umur dua tahun dan empat tahun sahaja. Ujian statistik Regresi Pelbagai mendapati tiada satu faktor umur, jantina, bilangan a secara signifikan perkembangan kecerdasan rohani kanak-kanak. Pemerhatian semasa bemrnin mendapati kanak-kanak seawal umur dua tahun telah menunjukkan sebahagian daripada tingkah laku berkaitan dengan kerohanian dan boleh dibahagikan kepada tiga kategori. Kategori pertama iaitu memberi manfaat kepada pelaku dan pihak satu lagi dalam situasi tingkah laku ditunjukkan, kategori kedua adalah tingkah laku yang memberi manfaat kepada pelaku dan terakhir adalah tingkah laku yang memberi manfaat kepada pihak satu lagi dalam situasi tingkah laku ditunjukkan secara terus atau nyata tetapi manfaat kepada pelaku secara tidak terus atau nyata. Tingkah laku yang memberi manfaat kepada pelaku adalah yang paling banyak ditunjukkan oleh subjek dalam kebanyakkan masa manakala tingkah laku yang memberi manfaat secara tidak terus atau nyata adalah yang paling kurang ditunjukkan. Hasil kajian ini menunjukkan perkembangan kecerdasan rohani kanak-kanak boleh dinilai melalui aktiviti bermain dengan melihat tingkah laku kanak-kanak semasa bermain. Malah, ia juga dapat menyumbang dari segi kaedah baru yang lebih sesuai dalam mengkaji kerohanian kanak-kanak dan boleh menjadi asas kepada pembentukan indeks perkembangan kecerdasan rohani kanak-kanak. Penilaian kecerdasan rohani boleh dilakukan melalui bermain, penerapan kerohanian dan pemantapan juga mungkin boleh dilakukan melalui bermain dengan mendasarinya dengan dapatan kajian ini.