Hubungan di antara personaliti ekstrovert-introvert dengan nilai di kalangan pelajar sekolah menengah - Akma Abd. Hamid (2004)
Kajian ini bertujuan mengkaji hubungan antara personaliti ekstrovert-introvert dengan nilai dan dimensi nilai serta hubungan dengan pelajar berdisplin dan tidak berdisiplin. Di samping itu, ia juga bertujuan melihat perbezaan pesonaliti ekstrovert-introvert, pelajar berdisiplin dan tidak berdisiplin, jantina, status sosioekonomi (S.E.S) dengan nilai dan dimensi nilai yang terdiri daripada 8 bidang iaitu intelek, ekonomi, estetika, agama, sosial, moral, kesihatan dan kewarganegaraan. Sampel kajian terdiri daripada 350 orang pelajar Tingkatan. dua yang dipilih berdasarkan kategori pelajar berdisiplin dan tidak berdisiplin daripada empat buah sekolah menengah di Daerah Kemaman, Terengganu. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah Eysenck Personality Questionnaire dan soal selidik nilai. Hasil kajian menunjukkan personaliti ekstrovert-introvert mempunyai hubungan positif yang signifikan dengan nilai dan dua dimensi nilai agama dan moral. Personaliti ekstrovert-introvert juga mempunyai hubungan negatif yang tidak signifikan dengan pelajar berdisiplin dan tidak berdisiplin. Terdapat perbezaan yang signifikan di antara pelajar yang mempunyai personaliti ekstovert-introvert, berdisiplin dan tidak berdisiplin dengan nilai. Namun demikian faktor jantina dan S.E.S tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan dengan nilai.