Aplikasi Pembelajaran Berasaskan Projek melalui kaedah penilaian Pendidikan Berasaskan Hasil bagi topik \'Ekosistem Terancam\' - Nitce Isa Medina Machmudi Isa (2013)
Kajian ini dijalankan untuk membandingkan kesan Pembelajaran Berasaskan Projek (PBP) dengan pembelajaran tradisional (PT) melalui penilaian mengikut kaedah Pendidikan Berasaskan Hasil (PBH). PBP digunakan dalam mata pelajaran Biologi bagi topik Ekosistem Terancam. Kesan PBP bagi pencapaian akademik (domain kognitif), kemahiran sosial (domain afektif) dan kemahiran manipulatif (domain psikomotor) serta perkaitannya dengan gaya pembelajaran turut dikaji. Subjek kajian yang disampel secara bertujuan melibatkan 60 orang murid perempuan daripada dua buah kelas Tingkatan 4 aliran sains yang mengambil mata pelajaran Biologi di sebuah sekolah bestari di Selangor. Kajian ini menggunakan reka bentuk eksperimen kuasi. Tiga jenis instrumen kajian telah digunakan; ujian pencapaian, rubrik dan soal selidik. Hasil kajian mendapati PBP memberikan kesan tidak signifikan terhadap pencapaian akademik dan kemahiran manipulatif subjek, tetapi signifikan untuk kemahiran sosial [U(n =30, n=30)=241.50, p>.05]. Nilai min pangkatan subjek kumpulan PBP (37.45) mengatasi nilai min pangkatan kumpulan PT (23.55) menunjukkan bahawa kumpulan subjek PBP dalam populasi kajian mempunyai tahap kemahiran sosial yang lebih tinggi berbanding subjek kumpulan kaedah PT. Penilaian secara kaedah PBH dalam kalangan subjek PBP menunjukkan pencapaian yang setara penguasaan topik Ekosistem Terancam berbanding PT menunjukkan pada nilai t (58) = 1.39, p>.05. Walau bagaimanapun didapati penilaian mengikut kaedah PBH meningkatkan pencapaian subjek PBP berbanding penilaian secara tradisional subjek yang sama dengan nilai t (29) = 7.85, p<.05. Justeru, pendekatan PBP dengan penilaian mengikut kaedah PBH sesuai diaplikasikan untuk meningkatkan kemahiran sosial murid dan strategi pengajaran dan pembelajaran. Implikasi kajian menunjukkan sekiranya PBP mengikut penilaian PBH dijalankan ia juga selari dengan Penilaian Berasaskan Sekolah (PBS) yang sedang diimplementasikan di Malaysia. Malahan dalam jangka masa panjang usaha ini akan dapat merealisasikan Falsafah Pendidikan Negara.