Teknik Cerakin: intervensi meningkatkan pencapaian Matematik dan kemahiran berfikir murid tahun tiga - Balan Velu (2023)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesan teknik cerakin terhadap pencapaian matematik dan kemahiran berfikir terhadap kefahaman, motivasi dan pencapaian murid Tahun Tiga terhadap Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) bagi mata pelajaran Matematik. Rekabentuk kajian yang menggunakan dua set soalan Matematik Tahun 6 dan kaedah temu bual sebagai instrumen kajian adalah dianalisis secara kuantitatif dan kualitatif. Analisis data secara kuantitatif melibatkan tiga puluh orang murid SJK T Bandar Springhill dan sampel kajian bagi analisis data secara kualitatif pula melibatkan tiga orang murid yang terlibat dalam menjawab salah satu instrumen kajian yang disediakan. Dapatan kajian menunjukkan tahap pemahaman murid SJK T Bandar Springhill terhadap KBAT adalah rendah. Justeru itu, beberapa cadangan dikemukakan untuk meningkatkan tahap pemahaman murid terhadap KBAT.