Kesan penggunaan strategi animasi ke atas antaramuka koswer terhadap tumpuan dan pencapaian pelajar - Syamsulaini Sidek (2012)
Kajian ini telah membangunkan dan menguji jujukan tumpuan serta kesannya terhadap pembelajaran di antara dua antaramuka koswer yang menggunakan strategi paparan berbeza. Topik yang dipilih bagi tujuan ini ialah Mod Penghantaran dalam matapelajaran Rangkaian Komputer. Sampel kajian melibatkan 44 orang pelajar ljazah Sarjana Muda Pendidikan, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan sampel iaitu Kumpulan I melibatkan 22 orang pelajar menggunakan koswer Antaramuka Strategi Paparan Animasi Dikawal (AK) dan kumpulan 2 juga melibatkan 22 orang pelajar yang menggunakan koswer Antaramuka Strategi Paparan Animasi Tidak Dikawal (ATK). Kedua-dua kumpulan sampel ini diuji bagi mengesan jujukan tumpuan pelajar terhadap antaramuka berbeza strategi paparan animasi dengan mengedarkan borang soal selidik. Bagi menguji kesan strategi paparan animasi berbeza di atas antaramuka koswer terhadap pencapaian pelajar pula, pelajar diberikan dua set soalan ujian iaitu soalan ujian pra dan soalan ujian pos. Hasil daripada analisa graf bar yang mengesan jujukan tumpuan pelajar terhadap antaramuka koswer dengan strategi paparan animasi berbeza mendapati responden dari kumpulan AK dan kumpulan ATK lebih cenderung untuk melihat blok animasi berbanding blok teks. Manakala daripada segi pencapaian pula, kesemua pelajar dari kumpulan AK dan ATK mendapat 0% untuk markah ujian pra. Pencapaian pelajar ke atas ujian pos pula menunjukkan peningkatan markah bagi kedua kumpulan tersebut. Hasil analisa ujian ANOVA Sehala menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan dalam prestasi ujian pos bagi kumpulan AK dan ATK. Min skor bagi kumpulan AK (M=S0.95) adalah lebih baik berbanding kumpulan ATK (M=74.45). Kesimpulannya penggunaan reka bentuk antaramuka AK adalah lebih sesuai digunakan untuk membantu meningkatkan kefahaman dan pencapaian pelajar.