Tinjauan kepentingan aplikasi reka bentuk instruksional danteknologi terhadap tahap kompetensi guru pendidikan seni visual dalam pengajaran dan pembelajaran - Amir Hashim (2005)
Kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap kompetensi yang ada dan perlu ada pada guru-guru Pendidikan Seni Visual dalam proses perancangan dan perlaksanaan pengajaran menggunakan Kaedah Reka bentuk Instruksional dan Teknologi serta pengaplikasian Visual Grafik Komputer dan Multimedia dalam pengajaran di sekolah. Untuk menghasilkan satu kaedah pengajaran yang berkesan, guru-guru Pendidikan Seni Visual (PSV) perlu mempunyai kompetensi yang tinggi dalam proses perancangan dan perlaksanaan pengajaran. Justeru itu, mereka terlebih dahulu didedahkan dengan pelbagai kaedah, teknik dan keperluan untuk menghasilkan modul pengajaran bercirikan interaktif dan penyerapan visual grafik dan multimedia bersama-sama. Pelbagai aspek asas pembangunan modul pengajaran interaktif didedahkan kepada guru PSV sepanjang kursus selama empat hari di bawah bimbingan penyelidik. Atas faktor masa dan kos yang tinggi, guru-guru PSV hanya didedahkan perkara asas pembangunan modul, tetapi mereka berjaya mencipta modul pengajaran interaktif dan multimedia dengan baik. Kaedah penyelidikan yang digunakan berbentuk tinjauan menggunakan pendekatan secara kualitatif. Objektif penyelidikan berjaya dicapai melalui kerjasama yang sangat baik dan data diperolehi melalui tiga kaedah metodologi iaitu kaedah temu bual, pemerhatian dan soal selidik (latar belakang sampel). Kaedah ini dipilih kerana dapat mempermudahkan proses pengumpulan dan analisis data yang diperolehi sepanjang proses pembinaan modul pengajaran interaktif. Responden terdiri daripada 40 orang guru Pendidikan Seni Visual dari Sekolah Menengah Daerah Kinta, Perak. Dapatan kajian mendapati responden tidak memahami untuk mengintegrasi teknologi instruksional dengan proses perancangan dan pelaksanaan pengajaran kerana faktor kekurangan ilmu dan pengalaman berkaitan penggunaan ICT dan teknologi. Implikasi dari kajian, guru PSV perlu memahami kesan penggunan teknologi kepada pelajar dan pengamatan guru PSV perlu meliputi perubahan yang dibawa teknologi terhadap cara bekerja, cara berkomunikasi dan pemahaman tentang perkembangan pengetahuan ICT. Guru perlu pendekatan baru dalam menggunakan alat teknologi dan perisian yang pelbagai sebagai sebahagian daripada teknik pengajarannya.