Amalan penerapan nilai akhlak dalam pengajaran Sirah dan Tamadun Islam di sekolah menengah - Juliana Omar (2020)
Kajian ini adalah untuk meneliti kepercayaan dan amalan pengajaran GPI dalam Bidang Sirah dan Tamadun Islam terhadap pembentukan akhlak murid di sekolah menengah.Selain itu ia juga bertujuan untuk meninjau elemen-elemen nilai akhlak yang diterapkan oleh Guru Pendidikan Islam di dalam pengajaran Bidang Sirah dan Tamadun Islam.Selain itu, kekangan-kekangan dalam melaksanakan penerapan nilai akhlak ini juga turut diteliti secara mendalam. Kajian ini berbentuk kajian kes, dengan menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya. Pengumpulan data dilakukan melalui temu bual separa berstruktur dan analisis dokumen. Data dianalisis menggunakan perisian ATLAS.ti versi8. Seramai lima orang GPI yang telah berkhidmat di dua buah sekolah di Daerah Kuala Kangsar telah dipilih melalui kaedah persampelan bertujuan. Kajian mendapati GPI mempunyai kepercayaan yang kuat terhadap kesesuaian dan kepentingan penerapan nilai akhlak di dalam Bidang Sirah dan Tamadun Islam serta mampu menerapkannya dalam konteks pengajaran. GPI didapati melaksanakan penerapan nilai akhlak melalui strategi aktiviti kumpulan, penerangan, soal jawab serta contoh teladan. Dapatan mengenai pelaksanaan penerapan ini menunjukkan keselarian antara kepercayaan guru dengan pelaksanaannya di dalam pengajaran. Namun demikian, kajian turut mendapati GPI menghadapi kekangan untuk melaksanakan penerapan secara maksima dan berterusan di dalam pengajaran. Kekangan tersebut berupa kekangan dari aspek masa, persediaan guru, tahap murid serta kesedaran guru.Kesimpulan daripada kajian menunjukkan kepercayaan GPI terhadap penerapan nilai akhlak telah mempengaruhi amalan dan tindakan GPI untuk menerapkannya di dalam pengajaran Sirah dan Tamadun Islam. Implikasi kajian ini menunjukkan kepercayaan dan amalan penerapan nilai akhlak dalam kalangan GPI dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembangunan sahsiah murid melalui pengajaran Sirah dan Tamadun Islam.