Tingkah laku kepimpinan pengetua dan hubungannya dengan kepuasan kerja guru guru sekolah menengah daerah Kota Bharu, Kelantan - Salmah Jaafar (2007)
Kajian bematlamat untuk melihat orientasi tingkah laku kepimpinan pengetua dan hubungannya dengan kepuasan kerja guru di beberapa buah sekolah menengah di daerah Kota Bharu. Dimensi tingkah laku kepimpinan yang dikaji ialah tingkah laku kepimpinan pendayatamaan struktur dan tingkah laku kepimpinan timbang rasa. Manakala tahap kepuasan kerja guru berdasarkan aspek faktor pendorong dan faktor higien. Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan tingkah laku kepimpinan pengetua dan kepuasan kerja guru. Kajian turut melihat perbezaan tingkah laku kepimpinan pengetua berdasarkan ciri-ciri demografi seperti klasifikasi sekolah dan jantina pengetua. Seramai 315 guru dari 27 buah sekolah menengah yang terletak di daerah Kota Bharu dipilih sebagai responden.. Instrumen kajian terdiri daripada soal selidik The Leader Behaviour Description Questionaire' (LBDQJ untuk mengukur dimensi tingkah laku kepimpinan pendayautamaan struktur dan tingkah laku kepimpinan timbang rasa. Manakala The Minnesota Satisfaction Questionaire' (MSQJ untuk tahap kepuasan kerja guru. Data-data diperolehi dianalisis dengan bantuan perisian komputer melalui program 'Statistical Package For the Social Science' (SPSS) versi 11.5. di mana min dan peratusan dicari untuk melihat demografi, ujian-t dan Korelasi 'Pearson' aras signifikan 0.05 telah digunakan untuk menentukan sama ada sesuatu hipotesis nol itu ditolak atau diterima. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat perbezaan di antara tingkah laku kepimpinan pendayautamaan struktur dan timbang rasa dengan demografi iaitu klasifikasi sekolah dan jantina pengetua. Selain dari itu dapatan kajian tersebut juga menunjukkan terdapat perbezaan antara tingkahlaku kepimpinan pendayautamaan struktur dan timbang rasa dengan kepuasan kerja guru dari aspek faktor pendorong dan higien. Terdapat hubungan yang kuat antara tingkah laku kepimpinan dengan kepuasan kerja.