Respons murid tahun lima terhadap program nilam di daerah Bentong - Johari Sidek (2009)
Kajian ini diusahakan untuk mengkaji keberkesanan Program Nilam yang dilaksanakan di sekolah rendah. Kajian yang dijalankan ini adalah kajian tinjauan. Kajian ini dijalankan di empat buah sekolah rendah. Bagi tujuan mendapatkan persampelan, sebanyak 120 orang murid Tahun Lima telah dikenal pasti bagi tujuan tersebut. Sampel sampel berkenaan terdiri daripada taburan komposisi jantina yang seimbang. Sampel sampel tersebut juga mewakili tiga kumpulan belajar yang utama, iaitu potensi, sederhana dan cemerlang. Soalan-soalan kajian yang diutarakan berhubung demografi sampel sebagai pemboleh ubah. Seterusnya, soalan-soalan kajian meninjau genre bacaan yang sering dimanafaatkan oleh kumpulan sampel. Selain itu, soalan kajian juga mencakupi ruang lingkup kefahaman sampel terhadap pelaksanaan Program Nilam yang dilaksanakan di sekolah. Selain itu, penglibatan murid terhadap pelaksanaan program tersebut sama ada di sekolah atau pada masa senggang turut disoal. Bagi meninjau keberkesanan program tersebut, impak pelaksanaannya turut diberikan perhatian turut dimuatkan dalam soalan kajian. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai alat kajian. Perisian SPSS v.12 diguna pakai bagi usaha-usaha menganalisis dan menginterpretasi data. Pengkaji menggunakan kaedah Ujian Rujuk Silang dan Ujian Khai Kuasa Dua bagi mengkaji perbezaan dua pemboleh ubah. Bagi data yang mempunyai lebih dua pembolehubah, pengkaji menggunakan Ujian Statistik ANOYA Sehala dan Ujian Post Hoc (Turkey's-b) untuk mencari perbezaan. Kajian ini mendapati bilangan murid-murid di Bandar lebih tinggi memanafaatkan buku-buku Nilam. Begitu juga perbezaan jantina, iaitu murid perempuan lebih banyak membaca berbanding murid lelaki. Seterusnya, murid-murid yang berada dalam kumpulan cemerlang membaca lebih banyak berbanding mereka yang berada dalam kumpulan sederhana dan potensi.