Muzik dan Tari Landok Sampot kajian kes di Kluet Timur, Aceh Selatan (IR) - Dani Amin (2014)
Kajian ini bermatlamat untuk meneroka kewujudan muzik dan tari landok sampot di daerah Lawee Sawah, Aceh Selatan, Indonesia yang pada masa ini tengah terancam pupus. Objektif kajian ini adalah : untuk melihat kewujudan, usaha pemeliharaan I pemulihan, dan faktor-faktor apa saja yang mempengaruhi pupusnya muzik dan tari landok sampot dalam kebudayaan masyarakat di Kluet Timur daerah Aceh Selatan. Kaedah kajian yang digunakan ialah pemerhatian, temu bual dan analisis dokumen. Kajian ini dijalankan menerusi kaedah kualitatif dengan pendekatan kajian kes. Kajian ini telah dijalankan terhadap 10 orang responden yang dipilih secara bertujuan (purposive). Dapatan kajian menunjukkan keadaan tari landok sampot pada ketika ini sudah agak jarang dipersembahkan, landok sampot juga tidak berkembang diluar kawasan Lawee Sawah, Aceh Selatan. Di Lawe Sawah. faktor-faktor yang menyebabkan kepupusan muzik dan tari Landok Sampot adalah semakin jarangnya persembahan tari Landok Sampot, kebanyakan pemuzik dan penari senior banyak yang sudah tiada. kurangnya minat generasi muda dan sikap masyarkat sendiri, yang tidak mahu orang diluar Lawee Sawah dan orang di luar Kluet mempelajari landok sampot, kerana takut akan diambil hak ciptanya oleh orang lain. Usaha-usaha untuk mengekalkan muzik dan tari Landok Sampot adalah membentuk sanggar seni landok sampot untuk mengajarkan tari ini kepada anak muda, melakukan sosialisasi Landok Sampot kepada generasi muda me1akukan persembahan-persembahan dalam Pekan Kebudayaan Aceh. Dapatan kajian ini diharapkan dapat memberikan gambaran sebenar keadaan muzik dan tari Landok Sampot pada masa ini.Sehingga kerajaan Aceh, dapat memberi tumpuan lebih besar dan bersama-sama masyarakat mengekalkan dan mengembangkan muzik dan tari Landok Sampot. Kata Kunci; Muzik dan tari landok sampot, Aceh Selatan, kewujudan, kepupusan, mengekalkan.