Tingkah laku pelajar dalam proses penyediaan tugasan kajian rekaan seni visual (KRSV) (IR) - Muhammad Rashihah (2005)
Pendidikan Seni Visual (PSV) adalah bidang ilmu yang dapat membantu pembangunan sahsiah individu secara menyeluruh dan berupaya meningkatkan kualiti kehidupan mereka secara umumnya. Begitu juga dengan Kajian Rekaan Seni Visual (KRSV) yang dibina mencakupi aspekaspek yang memenuhi keperluan perkembangan kognitif, afektif dan psikomotor individu itu. Kesepaduan ini dilihat berupaya membimbing pelajar dalam melaksanakan kajian, penelitian, pemerhatian, pengamatan, perbandingan, penilaian dan sekaligus membuat pertimbangan yang betul tentang sesuatu perkara khususnya dalam penghasilan kerja seni iaitu Kajian Rekaan Seni Visual (SPM-2611/3) yang wajib dilaksanakan oleh pelajar tingkatan lima. Kajian ini mengetengahkan permasalahan yang dihadapi oleh guruguru Pendidikan Seni Visual yang ditugaskan sebagai guru pembimbing terhadap masalah tingkah laku pelajarnya yang sering berlaku ketika proses pengajaran dan pembelajaran. Masalah ini juga menyebabkan pelajar tidak berupaya menyiapkan tugasan mereka dengan sempurna. Kajian ini dibuat untuk mengetahui permasalahan sebenar faktorfaktor yang menyebabkan pelajar bertingkah laku demikian dan tidak bertanggungjawab terhadap KRSV. Hal ini kerana mata pelajaran Pendidikan Seni Visual sangat memberi manfaat kepada pelajar malah lebih bermakna daripada itu adalah masa depan yang terjamin. Kajian ini cuba melihat adakah tingkah laku ini mempunyai perkaitan yang rapat dengan faktor pelajar dan faktor guru yang menyebabkan keadaan semakin meruncing apabila tiba masa untuk proses semakan dan penilaian. Kaedah penyelidikan dalam kajian ini adalah kaedah tinjauan yang menggunakan soal selidik bagi mengkaji dan mengetahui dengan lebih jelas permasalahan sebenar, tambahan pula tajuk ini belum pernah dikaji oleh para penyelidik. Maklum balas kajian ini memberi sumbangan ke arah meningkatkan kualiti mata pelajaran Pendidikan Seni Visual dan memartabatkan serta memperkasakan kepentingan mata pelajaran tersebut.