Pengaruh faktor kepuasan kerja terhadap komitmen jururawat hospital kerajaan dan swasta Kabupaten Malang Jawa Timur (IR) - Syamsul Bachri (2016)
Tujuan kajian ini adalah untuk meneliti faktor kepuasan kerja yang mempengaruhi komitmen jururawat di hospital kerajaan dan swasta Kabupaten Malang, Jawa Timur. Objektif kajian ini untuk menentukan pemboleh ubah yang mempengaruhi kepuasan kerja jururawat yang memberi impak terhadap penampilan layanan di hospital. Reka bentuk kajian ialah kajian kuantitatif. Data keratan rentas dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik yang telah diedarkan kepada jururawat hospital kerajaan dan hospital swasta di daerah kajian. Analisis data menggunakan statistik deskriptif, ujian t bebas dan Analisis Laluan (Path Analysis). Dapatan kajian menunjukkan hubungan yang positif antara tingkat kepuasan kerja dengan komitmen jururawat. Walau bagaimanapun, tidak terdapat perbezaan yang signifikan bagi pemboleh ubah komitmen antara jururawat yang bertugas di hospital kerajaan dan swasta. Analisis laluan menunjukkan bahawa faktor pengembangan diri adalah faktor kepuasan kerja yang utama menyumbang kepada komitmen kerja jururawat dengan nilai koefisien 0.57 atau 50.92% di hospital kerajaan dan 0.53 atau 47.41% di hospital swasta. Bagi memastikan bahawa tahap komitmen yang tinggi dalam kalangan jururawat, pihak kerajaan dan hospital harus memperkukuhkan elemen pengembangan diri dalam latihan dan pembangunan staf.