Minat pelajar tingkatan 4 terhadap muzik tradisional Gamelan di salah sebuah sekolah projek (IR) - Noor Izah Ahmad Din (2005)
Kajian ini dijalankan bertujuan meninjau minat pelajar Tingkatan 4 terhadap muzik tradisional gamelan Terengganu di salah sebuah sekolah projek di Shah Alam, Selangor. Instrumen kajian yang telah digunakan untuk mendapatkan maklumat ialah soal selidik data yang telah diproses menggunakan program 'Statistical Packages For The Social Science' ( SPSS) bagi mendapatkan frekuensi, min, piawai dan peratusan. Hasil kajian mendapati pelajar-pelajar Tingkatan 4 pendidikan muzik ini menunjukkan minat terhadap muzik tradisional gamelan dan bercita-cita menjadi pelapis kepada pemuzik gamelan untuk masa hadapan. Disamping itujuga didapati faktor-faktor yang dikemukakan seperti guru, keluarga, persekitaran dan rakan sebaya memainkan peranan yang penting dalam mempengaruhi minat pelajar terhadap muzik tradisional gamelan. Hasil kajian ini diharapkan akan menjadi panduan kepada pihak-pihak tertentu dalam membantu meningkatkan mutu pengajaran dan minat pelajar seterusnya pencapaian generasi muda dalam memperkembangkan muzik tradisional gamelan