Kajian Morfogenesis tumbuhan hiasan Saintpaulia Ionantha H. Wendl. dalam sistem kultur tisu (IR) - Norhayati Daud (2005)
Kajian morfogenesis in vitro Saintpaulia ionantha telah berjaya dilakukan. Eksplan petiol merupakan eksplan paling responsif berbanding eksplan daun, pedunkel dan petal, iaitu menghasilkan 100 % regenerasi pucuk dan menghasilkan pucuk yang terbanyak (purata 15.0 0.8 pucuk) di atas media MS yang mengandungi 1.0 mg/l IAA dan 2.0 mg/1 Zeatin selepas 8 minggu. Media ini dipilih sebagai media optima untuk regenerasi pucuk kerana menghasilkan banyak pucuk dan tumbesaran pucuk yang sihat. Pucuk yang disubkultur dalam media MS pepejal telah menghasilkan pucuk berganda dengan ciri-ciri pucuk normal dan seterusnya menghasilkan sistem akar yang lebat di dalam media Yz MS tanpa hormon. Dalam kajian embriogenesis somatik ke atas Saintpaulia ionantha, induksi kalus embriogenik tertinggi (63.3 3.2 %) diperolehi dari eksplan daun di dalam media MS yang ditambah dengan 1.5 mg/l 2,4-D dan 2.0 mg/1 HAP selepas 12 minggu. Embrio somatik telah dihasilkan secara langsung dari kultur eksplan daun di dalam media MS yang ditambah dengan TDZ (1.4-5.0 mg/I). Pembentukan embrio somatik tertinggi adalah 32.7 1.7 % diperolehi dalam media MS yang ditambah 1.8 mg/l TDZ. Kajian mikroskopi menggunakan Mikroskop Elektron Imbasan (SEM) dan Mikroskop Mikrofotografi dapat mengenalpasti kewujudan beberapa peringkat perkembangan embrio somatik, iaitu peringkat gIobul, akhir-globul (bentuk oblong), bentuk hati, bentuk torpedo dan kotiledon. Biji benih tiruan Saintpaulia ionantha daripada kapsul pucuk mikro, kapsul nodul, kapsul embrio somatik ( peringkat globul dan kotiledon) telah berjaya dihasilkan. Kapsul yang ideal dapat dihasilkan, iaitu mempunyai ciri-ciri seperti saiz yang seragam, bentuk isodiametrik dan kekerasan optima. Propagul (pucuk mikro, nodul, embrio peringkat globul dan kotiledon) telah dikapsul dengan matriks pengkapsulan paling optima, terdiri daripada larutan natrium alginat 3 % yang telah disediakan dalam larutan MS. Kapsul direndam di dalam Iarutan CaCh.2H20 100 rnM selama 30 minit. Kapsul pucuk mikro yang disimpan pada suhu 4 1 C berpotensi bercambah selepas 60 hari disimpan dan menghasilkan peratus percambahan, iaitu 24.0 1.2 %, 12.0. 0.8 % bagi kapsul embrio kotiledon selepas 50 hari dan 20.0 1.3 % bagi kapsul embrio globul selepas 30 hari. Kapsul pucuk mikro telah menghasilkan keputusan percambahan yang terbaik dengan beberapa factor Iakuan, seperti kandungan sukrosa, komposisi nutrien dan hormon dalam matriks pengkapsulan, media kultur serta penyimpanan biji benih tiruan pada suhu tertentu berbanding kapsuIIain. Pembungaan in vitro Saintpaulia ionantha berjaya dirangsang secara Iangsung dari eksplan kudup bunga muda di atas media MS dengan kombinasi NAA (0.5- 2.0 mg/I) dan BAP (0.5- 2.0 mg/l); dan media yang dicampurkan dengan 0.5 mg/I IAA, 1.0 mg/I lAA, 0.5 mg/I Zeatin serta 1.0 mg/I Zeatin. Penambahan 40 mg/I adenina ke dalam media MS yang mengandungi 1.0 mg/l Zeatin telah meningkatkan peratus pembentukan tunas bunga (68.0 1.2 %). Kudup bunga telah berkembang, walau bagaimanapun membentuk bunga tidak sempurna atau bunga steri!. Dalam kajian yang melibatkan teknik radiasi gamma ke atas Saintpaulia ionantha, plantlet yang dihasilkan dalam sistem in vitro dan setelah dipindahkan ke rumah hijau. tidak berjaya berbunga. Plantlet Saintpaulia ionantha yang diaruh radiasi pada dos 10- 60 Gray gagal untuk mencapai fasa berbunga. Pertumbuhan kalus dan perkembangan pucuk Saintpaulia ionantha juga turut dikaji. Sebagai keputusan, pertumbuhan tisu kalus dan perkembangan pucuk merosot dengan peningkatan dos radiasi (10-60 Gray) yang telah diberikan ke atas tisu kalus dan eksplan pedunkel. Kalus yang diletakkan di dalam media kultur (media MS yang mengandungi 0.5 mg/l NAA dan 2.0 mg/l BAP) mengalami pengurangan berat dan perubahan dari segi saiz, tekstur dan warna kalus dan akhimya mengalami nekrosis. Eksplan pedunkel pula telah meregenerasi pucuk kerdil dalam media MS yang mengandungi 1.0 mg/l IAA and 2.0 mg/l Zeatin. Sebaliknya, tisu kalus membeza menjadi primodia pucuk di dalam media kultur yang telah diradiasi pada dos 30-60 Gray, manakala eksplan pedunkel pula telah menghasilkan pucuk normal di dalam media kultur yang telah diradiasi pada dos 10-30 Gray dan menghasilkan pucuk kerdil pada dos 40-60 Gray. Plantlet Saintpaulia ionantha yang dihasilkan dari sistem in vitro dapat dipindahkan ke rumah hijau dan menjalani tumbesaran dengan baik. Kajian makromorfologi ke atas plantlet ini yang berumur 12 bulan telah dibandingkan dengan tumbuhan in vivo. Plantlet yang dihasilkan dari sistem in vitro bagi Saintpaulia ionantha telah menunjukkan aspek morfologi daun yang berlainan berbanding dengan tumbuhan in vivo berdasarkan pada wama, tekstur, bentuk, margin dan susunan daun. Dapat dicadangkan, kemungkinan variasi somaklon telah berlaku pada ciri-ciri daun seperti yang diperhatikan ke atas plantlet ini.