Pembangunan program intervensi latihan taktikal dan kesannya dalam kalangan pemain hoki remaja lelaki (IR) - Noorzaliza Osman (2017)
Komponen taktikal merupakan salah satu komponen pre stasi sukan yang penting untuk atlet, selain daripada komponen fizikal, teknikal dan psikologi. Kajian ini dijalankan untuk membina dan melihat kesan program intervensi latihan taktikal terhadap tahap pengetahuan, ketepatan membuat keputusan dan prestasi aksi taktikal dalam kalangan pemain hoki remaja lelaki. Pembolehubah yang diukur adalah tahap pengetahuan taktikal, ketepatan membuat keputusan taktikal dan prestasi aksi taktikal. Seramai 30 orang pemain hoki Sekolah Sukan Bukit Jalil secara sukarela terlibat dalam kajian ini dan pernilihan subjek adalah berdasarkan latar belakang sukan yang hendak dikaji. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan secara persampelan rawak mudah. Kumpulan rawatan telah menjalani program intervensi latihan taktikal selama-lapan-minggu (melibatkan sesi-sesi teori taktikal, amali-amali melibatkan ketepatan membuat keputusan dan amali-amali situasi permainan). Tahap pengetahuan taktikal diukur dengan menggunakan Tactical Skills Inventory jor Sports (TACSIS) yang diterjemahkan kepada Bahasa Malaysia, manakala ketepatan membuat keputusan diukur dengan Soalan Taktikal Video Klip (SOTAVlK) dan aksi taktikal pula diukur dengan Prestasi Aksi Taktikal Hoki (PATH) (situasi mini perlawanan 3 lawan 3). Data dianalisis dengan menggunakan ujian SPANOVA. Dapatan kajian mendapati bahawa kumpulan rawatan yang menjalani program intervensi latihan taktikal selama lapan minggu, berlakunya perbezaan yang signifikan di antara skor ujian pra dan skor ujian pasca dari segi tahap pengetahuan taktikal (Skala A=mengetahui tentang tindakan bola [F(1,28)=86.86,p<0.05], (Skala B=Mengetahui tentang orang lain [F(1,28)=22.95,p<0.05], (Skala C=Kedudukan dan Membuat keputusan [F(1,28)=18.51,p<0.05], Skala D=Tindakan dalam perubahan situasi [F(1,28)=26.66,p<0.05]. Ketepatan membuat keputusan (Bahagian A video klip situasi penyerang[F(1,28)=34.SS,p<O.05] dan (Bahagian B video klip situasi pertahanan [F(1,28)=169.23,p<O.05] dan prestasi aksi taktikal (PATHAB Aksi berjaya A situasi penyerang [F(1,28)=25.98,p<O.05]) dan (PATHBB Aksi berjaya B situasi pertahanan [F(1,28)=O.87,p<O.05]). Dapatan kajian turut mendapati bahawa kumpulan rawatan yang menjalani program intervensi latihan taktikal selama lapan minggu, berlakunya perbezaan yang signifikan di antara skor kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan dari segi tahap pengetahuan taktikal (Skala A=Mengetahui tentang tindakan bola [F(1,28)=159.1O,p<O.05], (Skala B=Mengetahui tentang orang lain [F(1,28)=3.95,p<O.OS], (Skala C=Kedudukan dan Membuat keputusan [F(1,28)=24.73,p<O.OS], (Skala D=Tindakan dalam perubahan situasi [F(1,28)=55.15,p<O.05]. Ketepatan membuat keputusan (Bahagian A video klip situasi penyerang [F(1,28)=122.59,p<O.05] dan (Bahagian B video klip situasi pertahanan [F(1,28)= 169.01,p<O.05] dan bagi prestasi aksi taktikal (PATHAB Aksi berjaya A situasi penyerang [F(1,28)=29.12,p<O.05] dan (PATHBB Aksi berjaya B situasi pertahanan [F(1,28)=1.27,p<O.05]. Hasil daripada kajian ini, program intervensi latihan taktikal ini dikatakan sesuai untuk pemain hoki remaja lelaki dan instrumen pengukurun juga boleh digunapakai untuk menguji tahap pengetahuan taktikal, ketepatan membuat keputusan dan prestasi aksi taktikal para pemain sebelum dan semasa menjalani latihan, sekaligus bagi memastikan para pemain dapat meningkatkan prestasi permainan dalam perlawanan. Kajian ini juga mencadangkan kepada para jurulatih dapat memberikan penumpuan latihan dari segi komponen taktikal dalam program latihan tahunan pasukan atau atlet.