Hubungan antara cerpen Mahua bertemakan masalah sosial dan negara China (1918-1925 : berpusatkan Xinguomin Ribao) (IR) - Wong, Pei Tjin (2017)
Peringkat awal kesusasteraan Mahua dipengaruhi oleh Gerakan Empat Mei. Oleh itu, peringkat awal kesusasteraan Mahua mempunyai hubungan yang rapat dengan kesusasteraan Empat Mei. Perhatian perlu diberikan kepada pengaruh Cerpen negara China bertemakan Masalah Sosial yang timbul semasa era Empat Mei kepada Cerpen Mahua bertemakan Masalah Sosial. Malah, penulis Mahua adalah pembaca kesusasteraan China juga. Oleh itu, kajian ini memberi tumpuan kepada penerimaan Cerpen negara China bertemakan Masalah Sosial oleh penulis Mahua melalui Xinguomin Ribao. Teori penerimaan estetik digunakan sebagai pendekatan dalam perbincangan mengenai hubungan antara Cerpen Mahua bertemakan Masalah Sosial dan China dengan menganalisis tema dan pemikiran. Kertas ini merumuskan bahawa Cerpen Mahua bertemakan Masalah Sosial dibentuk selepas strategi rujukan, pemindahan dan peniruan dibuat terhadap Cerpen negara China bertemakan Masalah Sosial. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa beberapa penulis Mahua cuba untuk berkomunikasi dengan kesusasteraan Empat Mei melalui Cerpen Mahua bertemakan Masalah Sosial. Antara Cerpen Mahua bertemakan Masalah Sosial juga menunjukkan perbezaan pada plot dan isu yang disebabkan oleh faktor penempatan.