Tema tentang wanita dalam kajian perbandingan tematik (IR) - Norfadilla Wagiman (2017)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perbandingan tema tentang wanita dalam dua buah novel pilihan iaitu novel Hikayat Faridah Hanom (seterusnyaHFH) yang dihasilkan pada tahun 1925 oleh Syed Syeikh al-Hadi dan novel Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck (seterusnyaTKVDW) pada tahun 1937 oleh HAMKA. Kedua, menganalisis persamaan dan perbezaan watak serta perwatakan utama wanitanya dalam dua buah teks bandingan dengan menggunakan pendekatan tematik. Kajian ini akan menyentuh tentang tema wanita dengan menggunakan teori perbandingan tematik oleh Sante Beuve pada tahun 1868. Reka bentuk penyelidikan kualitatif dipilih untuk menjawab soalan kajian melalui kaedah kajian teks analisis perbandingan tematik dan Kajian kepustakaan. Hasil kajian menunjukkan terdapat beberapa persamaan ketara tentang tema wanita dalam kedua-dua novel bandingan yang telah dipilih pada zaman sebelum merdeka di Malaysia dan Indonesia yang dihasilkan oleh Syed Syeikh al-Hadi dan HAMKA. Aspek persamaan tersebut dapat dilihat melalui kebebasan wanita memilih pasangan hidup, surat-menyurat sebagai medium perhubungan, hubungan cinta tidak kesampaian, kegagalan dalam perkahwinan paksa dan kuasa bapa dalam menentukan jodoh anak perempuan. Namun, terdapat dapatan perbezaan melalui aspek cinta sejati berakhir dengan perkahwinan dan pegangan adat yang kukuh. Kesimpulannya, Kesusasteraan Bandingan di Malaysia dan Indonesia menunjukkan banyak persamaan melalui hasil kajian bandingan antara kedua-dua novel yang dikaji terutama melalui watak-watak utama wanitanya iaitu Faridah Hanom dan Hayati. Implikasi kajian menunjukkan bahawa Syed Syeikh al-Hadidan HAMKA telah Berjaya menaikkan martabat kaum wanita dan memberi kesan positif pada masa kini supaya wanita mampu berdaya saing sebaris dengan kaum lelaki supaya tidak dipandang rendah oleh masyarakat. Selain itu, kedua-dua pengarang turut menggunakan medium penulisan novel untuk menyampaikan ilmunya kepada masyarakat terutama kepada para pembaca.