Hubungan di antara minat, sikap dan kemahiran penggunaan perisian pembaca skrin dengan pencapaian literasi komputer pelajar bermasalah penglihatan (IR) - Mohd Farid Abdul Azis (2017)
Kajian ini menentukan hubungan antara faktor minat, sikap dan kemahiran penggunaan perisian pembaca skrin (JAWS) dengan pencapaian dalam pembelajaran literasi komputer dalam kalangan pelajar bermasalah penglihatan. Kajian kuantitatif ini melibatkan 104 orang pelajar di pusat latihan Gurney, Brickfields Kuala Lumpur. Statistik deskriptif, pekali korelasi Pearson dan analisis regresi berganda digunakan untuk menganalisis data. Dapatan kajian menunjukkan ketiga-tiga pembolehubah tak bersandar iaitu, minat (r=.65, p