Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | thesis |
Language: | zsm |
Published: |
2018
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
oai:ir.upsi.edu.my:3822 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
oai:ir.upsi.edu.my:38222020-02-27 Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) 2018 Rozilah Hamdan BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah laku dianalisis bersama-sama dengan pemboleh ubah pengantara iaitu tuntutan manfaat kesihatan. Kajian ini berbentuk kuantitatif dan menggunakan instrumen soal selidik dalam pengumpulan data. Seramai 422 orang pelajar telah dipilih untuk menjadi sampel kajian berdasarkan kaedah persampelan rawak kluster satu peringkat. Statistik deskriptif dan inferens digunakan untuk menganalisis objektif kajian. Dapatan kajian menunjukkan pemboleh ubah norma subjektif ( = 0.129, p <0.05) dan kawalan tingkah laku ( = 0.212, p <0.05) terhadap kecenderungan menggunakan makanan fungsian sunnah mempengaruhi secara signifikan. Dapatan kajian juga menunjukkan wujudnya pengaruh pengantara separa yang signifikan antara faktor sikap ( = 0.068, p 2018 thesis https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 text zsm closedAccess Masters Universiti Pendidikan Sultan Idris Fakulti Pengurusan dan Ekonomi N/A |
institution |
Universiti Pendidikan Sultan Idris |
collection |
UPSI Digital Repository |
language |
zsm |
topic |
BP Islam Bahaism Theosophy, etc |
spellingShingle |
BP Islam Bahaism Theosophy, etc Rozilah Hamdan Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
description |
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah laku dianalisis bersama-sama dengan pemboleh ubah pengantara iaitu tuntutan manfaat kesihatan. Kajian ini berbentuk kuantitatif dan menggunakan instrumen soal selidik dalam pengumpulan data. Seramai 422 orang pelajar telah dipilih untuk menjadi sampel kajian berdasarkan kaedah persampelan rawak kluster satu peringkat. Statistik deskriptif dan inferens digunakan untuk menganalisis objektif kajian. Dapatan kajian menunjukkan pemboleh ubah norma subjektif ( = 0.129, p <0.05) dan kawalan tingkah laku ( = 0.212, p <0.05) terhadap kecenderungan menggunakan makanan fungsian sunnah mempengaruhi secara signifikan. Dapatan kajian juga menunjukkan wujudnya pengaruh pengantara separa yang signifikan antara faktor sikap ( = 0.068, p |
format |
thesis |
qualification_name |
|
qualification_level |
Master's degree |
author |
Rozilah Hamdan |
author_facet |
Rozilah Hamdan |
author_sort |
Rozilah Hamdan |
title |
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
title_short |
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
title_full |
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
title_fullStr |
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
title_full_unstemmed |
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) |
title_sort |
kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di malaysia (ir) |
granting_institution |
Universiti Pendidikan Sultan Idris |
granting_department |
Fakulti Pengurusan dan Ekonomi |
publishDate |
2018 |
url |
https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 |
_version_ |
1747833104840523776 |