Nilai moral dalam cerpen karya P. Sundarapandian (IR) - Mohana Munusamy (2018)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti nilai moral, penggunaannya dalam gaya kepengarangan dalam kumpulan cerpen P. Sundarapandian. Analisis kajian ini tertumpu kepada 20 buah cerpen beliau yang dipilih daripada kumpulan cerpen berjudul Tirunti V Makae, i Pirantatu, Vei Niccaya dan Va Niaittl Valam. Pendekatan kajian adalah kajian kualitatif dengan menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks berdasarkan Teori Moral Aristotle. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat 13 nilai moral dan lima (5) tujuan penggunaan nilai moral dalam cerpen yang dikaji. Kajian ini juga menunjukkan pengarang merupakan seorang pengarang yang unik dalam menghasilkan cerpen-cerpen yang menonjolkan nilai-nilai moral. Kesimpulanya, kajian ini menunjukkan bahawa watak dalam kepengarangan P. Sundarapandian membicarakan nilai moral berkaitan dengan isuisu dalam kehidupan. Implikasi daripada kajian ini, cerpen beliau sesuai dijadikan sebagai bahan bacaan umum.