Kepimpinan distributif dan komitmen organisasi dalam kalangan guru sekolah kebangsaan di Pitas, Sabah - Sandy Jose (2019)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap kepimpinan distributif pentadbir sekolah,tahap komitmen organisasi guru sekolah, hubungan antara kepimpinan distributif dankomitmen organisasi dan pengaruh kepimpinan distributif terhadap komitmen organisasisekolah kebangsaan daerah Pitas, Sabah. Kajian ini adalah kajian kuantitatif denganmenggunakan reka bentuk tinjauan bagi mengumpul data. Soal selidik yang diguna adalahberdasarkan Distributed Leadership Readiness Scale (DLRS) dan Organizational CommitmentQuestionnaire (OCQ). Kaedah pensampelan rawak mudah telah digunakan dan seramai 234orang telah dipilih sebagai sampel. Data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakanstatistik deskriptif dan inferens. Dapatan menunjukkan bahawa kepimpinan distributifpentadbir sekolah berada pada tahap yang tinggi (m=4.03; SP=0.50) dan komitmen organisasi dalamkalangan guru pula berada pada tahap yang sederhana (m=3.53; SP=0.53). Kajian mendapati wujudhubungan yang signifikan antara kepimpinan distributif dengan komitmen organisasi[r(249)=0.469; p