Keberkesanan penggunaan kaedah bar bulat terhadap pencapaian murid tahun tiga dalam topik pendaraban dua nombor - Yip, Yan Yee (2020)
Kajian ini bertujuan mengkaji keberkesanan pengajaran menggunakan kaedah BarBulat terhadap pencapaian murid Tahun Tiga dalam Pendaraban Dua Nombor. Kajianini menggunakan reka bentuk kuasi eksperimen ujian pra-pasca kumpulan tidaksetara. Sejumlah 50 orang murid di sebuah sekolah rendah di kawasan negeri Perakdipilih secara rawak untuk kajian ini. Seramai 25 orang murid daripada kumpulanrawatan menjalani proses intervensi menggunakan kaedah Bar Bulat manakala 25orang murid daripada kumpulan kawalan melalui proses pengajaran dan pembelajaranmenggunakan kaedah konvensional. Instrumen yang digunakan dalam kajian iniadalah satu set ujian pra dan pasca. Data dianalisis secara statistik deskriptif daninferensi. Berdasarkan analisis ujian-t sampel tidak bersandar, min markah ujianpencapaian pasca (min = 35.40, sp = 2.082) murid kumpulan rawatan adalah berbezadengan min markah ujian pencapaian pasca (min = 29.60, sp = 2.217) muridkumpulan kawalan secara signifikan [t(48) = 9.535, p <0.05]. Kesimpulannya, muridyang menggunakan kaedah Bar Bulat menunjukkan pencapaian yang lebih baikterhadap Pendaraban Dua Nombor berbanding murid daripada kumpulan kawalan.Implikasi kajian ini menunjukkan pengajaran matematik perlu menitik beratkankefahaman konsep nilai tempat dalam algoritma pendaraban dua nombor untukmeningkatkan pencapaian murid.