Pengaruh literasi label nutrisi ke atas sikap terhadap label nutrisi dan pemilihan makanan sihat - Mohamad Rohieszan Ramdan (2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh literasi label nutrisi ke atas sikapterhadap label nutrisi dan; pengaruh literasi label nutrisi dan sikap terhadap labelnutrisi ke atas pemilihan makanan sihat. Pendekatan kuantitatif telah digunakandalam kajian ini. Data dikumpul daripada sampel yang terdiri daripada 420 orangresponden yang berumur 15 tahun dan ke atas yang tinggal di sekitar WilayahPersekutuan Putrajaya. Pemilihan sampel dibuat menggunakan teknik pensampelanberkelompok dan diikuti dengan rawak sistematik. Data dikumpul menggunakanborang soal selidik sebagai instrumen. Data dianalisis dengan menggunakan analisisdeskriptif dan inferens. Analisis deskriptif diguna untuk meringkaskan profilresponden, manakala analisis regresi linear digunakan untuk menguji hipotesishipotesisyang dicadangkan. Dapatan menunjukkan bahawa literasi label nutrisimempunyai pengaruh yang tidak signifikan ke atas sikap terhadap label nutrisi(=0.061, p>0.05). Namun, literasi label nutrisi (=-0.147, p