Kesan program latihan Acai Adidas terhadap prestasi permainan dan kecergasan pemain bola sepak Institut Pendidikan Guru - Faisal Karim (2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kesan Program Latihan Acai Adidas (PLAA)berasaskan Model Teaching Games for Understanding (TGfU) berbanding Model LatihanTeknikal (MLT) terhadap prestasi permainan mini 4 lawan 4, kecergasan motor (KM) danpenulisan nota refleksi (PNR) pemain-pemain bola sepak Institut Pendidikan Guru (IPG).Kajian ini menggunakan reka bentuk kuasi eksperimental dengan dua kumpulan iaitu 32orang dalam kumpulan rawatan (PLAA) dan 32 orang kumpulan kawalan (MLT). Jumlahkeseluruhan iaitu seramai 64 pemain berumur antara 18-23 tahun yang diagihkan secararawak. Prestasi permainan dinilai berdasarkan keupayaan pemain membuat keputusan (MK)dan pelaksanaan kemahiran (PK) dalam aspek hantaran, menggelecek, menanduk danmenjaring, sokong, lindung serta KM pemain (kepantasan, imbangan, koordinasi, kuasa,kelajuan dan masa tindakbalas). Selain itu, PNR pemain (keseronokan, penguasaan taktikaldan kemahiran serta peningkatan pemikiran) diuji ke atas pemain pada peringkat ujian pasca.Data kuantitatif dianalisis dengan menggunakan ujian-t dan ANCOVA, manakala datakualitatif dianalisis berdasarkan analisis konten. Dapatan ujian pasca bagi komponen MKmenunjukkan terdapat peningkatan yang signifikan untuk kumpulan PLAA (hantaran,t(62)=5.099, p