Hubungan antara konflik peranan,kesamaran peranan,motivasi kerja dan strategi daya tindak dengan tekanan kerja dalam kalangan anggota Polis DiRaja Malaysia - Fatimah Mohd Zulkafaly (2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara konflik peranan,kesamaran peranan dan motivasi kerja dengan tekanan kerja dalam kalangan anggotaPolis Diraja Malaysia. Kajian ini juga mengenal pasti pengaruh strategi daya tindaksebagai pemboleh ubah pengantara antara konflik peranan, kesamaran peranan, danmotivasi kerja dengan tekanan kerja dalam kalangan anggota Polis Diraja Malaysia.Reka bentuk kajian menggunakan kaedah tinjauan bagi mengumpul data. Sampelkajian terdiri daripada 268 orang anggota Polis Diraja Malaysia yang dipilih secarapensampelan rawak strata. Instrumen kajian diadaptasi daripada Instrumen KonflikPeranan dan Kesamaran Peranan bagi mengukur konstruk konflik peranan dankesamaran peranan. Manakala, Instrumen Motivasi Kerja diadaptasi daripada Decidan Ryan. Instrumen Strategi Daya Tindak oleh Endler dan Parker diadaptasi bagimengukur konstruk strategi daya tindak. Manakala, Instrumen Depresi KebimbanganTekanan oleh Lovibond dan Lovibond diadapatasi bagi mengukur tekanan kerja. Datakajian dianalisis menggunakan analisis inferens dan analisis partial least square -structural equation modelling. Dapatan kajian menunjukkan bahawa konflik peranan( = 0.18; t = 2.80; p0.05) kesamaran peranan ( = 0.003; t = 0.17; p>0.05) dan motivasi kerja ( = -0.07; t = 0.18; p>0.05) dengan tekanan kerja. Kesimpulan kajian menunjukkankonflik peranan dan kesamaran peranan adalah faktor penyumbang (R2 = 0.11) kepadatekanan kerja di dalam organisasi Polis Diraja Malaysia. Impikasi kajianmenunjukkan konflik peranan dan kesamaran peranan perlu diberi perhatian bagimengatasi tekanan kerja dalam kalangan anggota Polis Diraja Malaysia.