Pemikiran politik dalam karya Burhanuddin Al Helmi - Zabidin Ismail (2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pemikiran politik dalam karya-karyaBurhanuddin Al Helmi. Secara khususnya, kajian ini menggunakan Teori PerjanjianKemasyarakatan oleh Thomas Hobbes, John Locke dan J.J Rousseau serta gabunganmetodologi analisis isi kandungan dan penyelidikan kepustakaan terhadap sampelkajian iaitu enam buah buku karya Burhanuddin Al Helmi iaitu Perjuangan Kita(Jawi), Falsafah Kebangsaan Melayu (Jawi), Agama dan Politik (Jawi), PidatoSambutan Kongres Parti Rakyat, Ideologi Politik Islam dan Islam dan Sosialisme.Kerangka analisis kajian telah direka bagi mencerakin dan menganalisis data.Hasilnya, kajian ini telah menemukan pemikiran politik yang terbahagi kepada tigaaspek utama iaitu nasionalisme Melayu, antikolonialisme dan pembentukan negarabangsa.Kesimpulannya, kajian ini mendapati bahawa ketiga-tiga aspek pemikiranpolitik tersebut merupakan teras perjuangan politik Burhhanuddin Al Helmi dalammembebaskan tanah air daripada belenggu penjajahan. Implikasinya, kajian iniberupaya membangkitkan semangat patriotisme khalayak sasaran serta menjadi bahanrujukan penting terhadap penyelidikan tentang aliran pemikiran politik bangsaMelayu di Malaysia.