Analisis hadis-hadis dalam ceramah Israk Mikraj di institusi masjid negeri Melaka - Mohamad Najib Norani (2020)
Kajian ini bertujuan menganalisis hadis-hadis yang digunakan dalam ceramah Israkdan Mikraj di institusi masjid negeri Melaka. Sebanyak 31 buah hadis dikenalpastidigunakan dalam dua belas sesi ceramah Israk dan Mikraj yang dijalankan. Pendekatan kualitatifmelalui kaedah analisis dokumen digunakan untuk mendapatkan maklumat berkaitan sumber dan kedudukanhukum berdasarkan kaedah Takhrij al-Hadith dan al- Hukm Ala al-Hadith. Rangkaian perawi,komentar para ulama terhadap rangkaian tersebut dan komentar para ulama al-nuqq?d terhadapperawi-perawinya pula dianalisis menggunakan kaedah al-Jarh wa al-Tadil. Hasil kajian menunjukkanbahawa secara keseluruhan terdapat sebanyak 14 buah hadis bersamaan 45% yang digunakan dalamceramah Israk Mikraj bertaraf sahih. Hadis bertaraf hasan pula hanya satu iaitu mewakili3%. Tujuh buah hadis dhaif iaitu 23% dan 3 buah hadis bertaraf palsu (maudhu') iaitu10%. Manakala hadis yang tidak diketahui sumber pula sebanyak 6 buah bersamaan 19%. Dapatankajian juga menunjukkan bahawa para penceramah Israk dan Mikraj tidak menggunakanmetodologi tertentu dalam ceramah mereka. Kesimpulannya, terdapat kepelbagaian status dankedudukan hadis dalam ceramah Israk dan Mikraj telah digunakan. Kepelbagaian sumber rujukanmerupakan salah satu kriteria dalam nilai sesebuah hadis yang digunakan. Implikasi kajianmenunjukkan bahawa kebanyakan hadis yang digunakan dalam sesi ceramah memberikan pengaruh yangbesar dalam kefahaman beragama dalam kalangan umat Islam khususnya mereka yang mengikuti pengajian keagamaan di masjid. Kajian mencadangkan agar pembentukan badan khususdalam menapis serta menilai kebanyakan hadis yang digunakan khususnya dalam peristiwa pentingdalam agama Islam. Ia sekaligus dapat memartabatkan hadis sebagai sumber Islam kedua yangperlu dipelihara sepanjangmasa.