Strategi dan pengalaman latihan kemahiran psikologi dalam pasukan ragbi kebangsaan semasa pertandingan Asia Rugby Championship 2018 - Ahmad Fadzlee Ahmad Idriss (2020)
Kajian ini bertujuan menilai strategi dan pengalaman latihan kemahiran psikologi dalam pasukan ragbi kebangsaan Malaysia semasa pertandingan Asia Rugby Championship 2018.Teori Weinberg dan Gould telah digunakan dalam kajian ini yang berfokuskan kepada kesan strategidan pengalaman terhadap kemahiran psikologi sukan yang terdiri daripada penetapanmatlamat, automacity, kata kendiri, kawalan emosi, imageri, pengaktifan, relaksasi, pemikirannegatif dan gangguan. Kajian kes digunakan sebagai reka bentuk kajian. Peserta kajianterdiri 25 orang pemain yang mewakili Malaysia di kejohanan Asia Rugby Championship2018. Instrumen kajian terdiri daripada satu set soal selidik Test of PerformanceStrategies 2 (TOPS2) dan protokol temu bual. Data kuantitatif telah dianalisis menggunakanstatistik deskriptif dan inferens seperti kekerapan, peratusan, min, sisihan piawai, danujian-t. Data kualitatif telah dianalisis menggunakan analisis tematik. Daripada aspek strategiiaitu forward dan backline, ujian-t menunjukkan bahawa hanya pemboleh ubah kata kendiri yangberbeza secara signifikan [t(24) = -2.68; p