Hubungan di antara pendekatan bercerita dan kemahiran berfikir aras tinggi kanak-kanak prasekolah - Nor Alnaim Harun (2021)
Tujuan kajian adalah mengkaji hubungan di antara pendekatan bercerita dan kemahiranKBAT kanak-kanak prasekolah.Pendekatan bercerita merupakan satu kaedah pengajaranyang diamalkan bertujuan untuk menyampaikan pengetahuan khususnya kepada kanak-kanak. Kemahiran Berfikir Aras Tinggi atau KBAT pula adalah keupayaan untuk mengaplikasikanpengetahuan dan nilai dalam membuat penaakulan serta refleksi bagi menyelesaikan masalah,membuat keputusan, berinovasi serta berkeupayaan untuk menciptakan sesuatu dari bahan yangditerima. Kajian telah menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif melibatkan sesi temu bualberstuktur, sesi pemerhatian serta semakan dokumen. Data kajian yang telah dianalisiskansecara triangulasi data bertujuan menjawab persoalan dan objektif kajian. Responen kajianmelibatkan 4 buah prasekolah KEMAS di daerah Kuala Selangor dan melibatkan 4 orang guru serta kanak-kanak di prasekolah tersebut. Hasil dapatan kajian menunjukkan score untuktahap persediaan perlaksanaan pendekatan bercerita untuk KBAT ialah pada 5-8. Elemen KBATberdasarkan Taksonami Bloom pula menunjukkan score (5-6) dan menyumbang kepada kejayaan pembinaankemahiran KBAT sebanyak lebih dari 50% berbanding sebelum sesi pendekatan berceritadilaksanakan. Kanak- kanak lebih kreatif dan aktif terhadap sesi pembelajaran yangdilaksanakan dan membantu peningkatan tahap penguasaan kemahiran KBAT berbanding sebelumpendekatan dijalankan. Dapatan ini menguatkan kajian terdahulu mengenaikeberkesanan pendekatan bercerita di dalam pendidikan. Kesimpulannya, kajian telah membuktikanbahawa pendekatan bercerita mempunyai banyak faedah yang dapat memfasilitasikan kemahiran KBAT dan perkembangan kognitif kanak-kanak prasekolah. Penemuan ini juga memberimakna bahawa kaedah bercerita yang dilakukan secara aktif boleh membantu penglibatankanak-kanak dan mengembangkan pemahaman mereka dengan lebih baik serta memupuk keyakinan diri danmembuka peluang kepada sesi pembelajaran yang berterusan. Kajian ini juga mencadangkanbahawa latihan, sokongan dan bantuan pelbagai pihak diperlukan untuk membolehkan guru prasekolahlebih menguasai pendekatan yang mereka lakukan untuk tujuanpendidikan.