Gamelled:Pembangunan dan aplikasi keromong elektronik - Nazimin Nazeri (2021)
Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk membangunkan dan mengaplikasi keromong elektronik yang dinamakan GaMelLED Keromong. GaMelLED Keromong bertindak sebagai pengawal MIDI yang menggunakan paradigma ketukan untuk mencetus sensor yang menghantar data kepada perisian muzik atau DAW di dalam komputer. Kajian ini dipandu dengan tiga objektif iaitu bagi: (i) mengenalpasti perisian muzik yang dapat digunakan bersama GaMelLED Keromong, (ii) menerangkan proses pembangunan GaMelLED Keromong serta (iii) mengaplikasi GaMelLED Keromong dalam persembahan. Kajian ini telah menggunakan kaedah practice-led bagi memperolehi dapatan yang bersifat lebih holistik. Instrumen yang digunakan adalah jurnal refleksi, serendipity, analisa media dan rakan kritikal. Kajian ini mendapati bahawa: (i) perisian muzik atau DAW yang sesuai digandingkan bersama GaMelLED Keromong adalah Ableton Live, (ii) terdapat sembilan fasa yang diperlukan dalam proses pembangunan keromong elektronik dan (iii) GaMelLED Keromong berupaya untuk memainkan not yang pelbagai khasnya bunga di dalam lagu tradisional gamelan. Penghasilan GaMelLED Keromong ini dapat menangani isu permasalahan saiz, berat serta kemudahalihan alat muzik gamelan menggunakan teknologi pengekodan dan cip pemproses Arduino serta pencetakan 3D dari bahan polylactic acid (PLA).