Kaedah hafazan alternatif program Ulul Albab di Maktab Rendah Sains Mara - Siti Suriyani Sulaiman (2021)
MRSM Ulul Albab antara institusi pendidikan yang menawarkan intergrasi sains dan hafazan al-Quran. Sasaran menamatkan hafazan dalam tempoh tiga tahun masih rendah. Kaedah hafazan yang digunakan juga masih memerlukan penambahbaikan untuk meningkatkan prestasi hafazan pelajar. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perlaksanaan kaedah hafazan alternatif dalam program Ulul Albab di Maktab Rendah Sains MARA. Kajian ini bertujuan untuk meneliti peruntukan masa, persediaan pelajar, kaedah hafazan dan bentuk pentaksiran yang digunakan dalam pencapaian lisan serta bertulis. Kajian ini dilaksanakan secara kaedah campuran dengan data yang diperolehi secara kualitatif disokong oleh data kuantitatif. Kaedah hafazan alternatif (Kaedah Nadi dan Jibril) telah dilaksanakan terhadap dua kumpulan kajian yang melibatkan pelajar di MRSM Gemencheh. Instrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik, ujian Syafawi (Lisan), ujian Tahriri (Bertulis), catatan pemerhatian, rakaman video dan temubual. Kebolehpercayaan instrumen yang digunakan berada pada tahap yang tinggi dengan nilai Alpha Cronbach di antara 0.686 hingga 0.884 dan layak digunakan dalam kajian sebenar. Data yang telah dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS 23.0 yang merujuk kepada analisis statistik deskriptif (min dan sisihan piawai) dan inferensi (ANOVA Dua Hala). Manakala bagi data kualitatif dianalisis dengan menggunakan perisian Nvivo. Implikasi daripada ujian pra pasca yang dilaksanakan terhadap dua kumpulan rawatan dalam kajian, membolehkan penambah baikan kepada perlaksanaan kaedah hafazan di MRSM Ulul Albab. Modul yang dicadangkan melalui kaedah hafazan alternatif antara rumusan yang boleh dijadikan rujukan dan panduan kepada semua pihak yang ingin menghafaz ayat-ayat suci al-Quran khususnya kepada MRSM Ulul Albab dan institusi tahfiz yang lain.