Kerangka aktiviti imaginasi dalam pembelajaran Sejarah sekolah menengah - Siti Hajar Turemen (2021)
Kajian ini bertujuan membina kerangka aktiviti imaginasi dalam pembelajaran Sejarah sekolah menengah. Kajian dijalankan menggunakan pendekatan Fuzzy Delphi dengan tiga langkah iaitu analisis meta, temu bual pakar dan soal selidik Fuzzy Delphi. Langkah satu dan dua dijalankan bagi menjawab soalan satu kajian iaitu menghasilkan senarai aktiviti imaginasi dalam pembelajaran sekolah menengah. Langkah tiga pula menjawab soalan dua, tiga dan empat kajian iaitu menentukan kesesuaian aktiviti imaginasi dalam pembelajaran Sejarah sekolah menengah berdasarkan tiga peringkat imaginasi iaitu sebelum, semasa dan selepas imaginasi berdasarkan kesepakatan pakar. Sebanyak 26 bahan penyelidikan diekstrak melalui analisis meta, manakala temu bual pula dijalankan ke atas tiga orang pakar dalam bidang pendidikan Sejarah. Dapatan analisis meta dan temu bual digabungkan bagi membentuk 32 aktiviti imaginasi yang kemudiannya dijadikan item dalam soal selidik. Soal selidik kemudiannya dijalankan ke atas 25 orang pakar dalam bidang sejarah yang terdiri daripada guru dan pensyarah berpengalaman bagi mendapatkan kesepakatan mereka terhadap aktiviti imaginasi pada peringkat sebelum, semasa dan selepas imaginasi. Dapatan soal selidik dianalisis dengan mematuhi tiga syarat Fuzzy Delphi iaitu nilai purata threshold kurang daripada 0.2 (d < 0.2), kesepakatan pakar melebihi 75%, dan nilai skor Fuzzy (A) lebih daripada nilai median (nilai cut) 0.5. Hasil analisis Fuzzy Delphi menunjukkan pakar bersepakat terhadap 12 aktiviti pada peringkat sebelum imaginasi, 21 aktiviti pada peringkat semasa imaginasi, dan 19 aktiviti pada peringkat selepas imaginasi bagi membentuk kerangka aktiviti imaginasi dalam pembelajaran Sejarah sekolah menengah. Kesimpulan daripada kajian ini, kesemua item telah mendapat kesepakatan pakar dengan nilai persetujuan yang baik dan memenuhi ketiga-tiga syarat Fuzzy Delphi yang perlu dipatuhi. Justeru kerangka yang dihasilkan diharapkan dapat membantu memberikan panduan kepada guru-guru Sejarah sekolah menengah dalam merancang aktiviti dan membina bahan pembelajaran yang menarik.