Hubungan analisis kuantitatif antara leksikal dengan metafora dalam manuskrip seni bina Melayu - Muhamad Fadzllah Zaini (2021)
Kajian ini bertujuan untuk (1) mengenal pasti ketumpatan leksikal; (2) menganalisis hubungan matriks antara nod dengan leksikal; (3) menganalisis leksikogramatikal metafora dan kebarangkalian metafora dalam data korpus berdasarkan senarai kata kandungan terpilih; dan (4) menghuraikan dimensi variasi metafora berdasarkan pemboleh ubah topik dan sarana. Kajian ini menggunakan data Korpus Petua Membina Rumah (KPMR). Reka bentuk kajian ini ialah kajian kuantitatif, iaitu Pendekatan Statistik Korpus Linguistik. Kajian ini menggunakan kerangka teoretikal Statistik Korpus Linguistik dan Prosedur Pengenalpastian Metafora. Dapatan kajian ini dibahagikan kepada empat perkara, iaitu (1) ketumpatan leksikal menunjukkan fenomena kata yang berlaku melalui kekerapan tinggi, sederhana, rendah dan hapaxes; (2) representatif hubungan antara sepuluh nod dengan leksikal berlaku dan diplotkan dalam GraphCollo bagi memperoleh visualisasi geomatri ko-kejadian leksikal; (3) kehadiran nod kata kandungan menjelaskan pola leksikogramatikal, iaitu metafora yang terdapat dalam kolokasi dan Key Word In Context (KWIC). Nilai kebarangkalian metafora nod tiang [40%], beroleh [58%], jahat [14%] dan kolokasi bermotivasi untuk menjadi leksikal metafora (MUW) sebagai ekspresi metafora. Nod beroleh telah menunjukkan pertimbangan positif selaku leksikal metafora (MUW) berpotensi tinggi; (4) dimensi variasi leksikal yang digunakan untuk mengekspresikan leksikal metafora terdiri daripada dua metafora topik, empat metafora sarana. Kesimpulannya, statistik korpus linguistik dan prosedur pengenalpastian metafora yang digunakan dapat menzahirkan hubungan antara leksikal dengan metafora dalam manuskrip Seni Bina Melayu. Hubungan ini merujuk kepada bentuk GraphCollo yang diplotkan menjadi rajah geomatri nod dengan leksikal. Selain itu, kajian ini juga membentuk leksikal metafora (MUW) sebagai ekspresi metafora dalam manuskrip Seni Bina Melayu. Implikasi kajian membawa kepada signifikan perisian sebagai mesin boleh dibaca (machinereadable) bagi telaah teks klasik yang bertepatan sebagai revolusi integrasi penyelidikan pendidikan terkini.