Aplikasi Komik Toondoo dalam pengajaran dan pemudahcaraan gaya bahasa puisi Melayu moden - Karen Guob (2020)
Kajian ini merupakan kajian kes yang bertujuan untuk memahami aplikasi Komik Toondoo dalam pengajaran dan pemudahcaraan (Pdpc) gaya bahasa dalam puisi Melayu moden bagi mata pelajaran Kesusasteraan Melayu. Kajian ini dibahagikan kepada tiga aspek berdasarkan soalan kajian iaitu mengenalpasti masalah dalam PdPc gaya bahasa puisi Melayu moden, membangunkan rancangan mengajar berbantukan komik Toondoo dan mendapatkan maklum balas murid terhadap PdPc gaya bahasa berbantukan komik Toondoo. Teori konstruktivisme oleh Jean Piaget dan Lee Vygotsky digunakan dalam kajian ini untuk menerangkan perkembangan kognitif pelajar melalui pembinaan pengetahuan baharu tentang puisi Melayu moden manakala teori kolaboratif menerangkan pembelajaran aktif pelajar secara berkumpulan. Reka bentuk kajian ini menggunakan kaedah kajian kes dan mengumpul data melalui temu bual. Lima guru dan 10 pelajar Kesusasteraan Melayu dipilih menjadi informan menggunakan teknik persampelan bertujuan. Instrumen kajian adalah protokol temu bual dan senarai semak pemerhatian. Data dianalisis secara tematik berdasarkan data temu bual. Hasil kajian menunjukkan pelajar-pelajar mempunyai persepsi yang positif dan percaya penggunaan komik Toondoo boleh menarik minat mereka untuk belajar serta membantu meningkatkan pemahaman di samping dapat meransang kreativiti mereka. Namun dapatan tersebut masih belum cukup untuk mendorong mereka membina pengetahuan baharu kerana mereka masih mempunyai sikap negatif yang menjadi masalah sewaktu PdPc dalam aspek sikap malas belajar, kekurangan bahan bantu belajar dan gagal menguasai bahasa Melayu. Kesimpulannya, kajian ini mendapati penggunaan komik Toondoo dalam Pdpc gaya bahasa puisi Melayu moden memberi kesan yang positif sekiranya guru dan pelajar mampu mengatasi masalah yang wujud dalam Pdpc. Implikasinya penggunaan komik Toondoo dalam pengajaran dan pembelajaran gaya bahasa dalam puisi Melayu moden perlu dilaksanakan di sekolah bagi menambah baik PdPc Kesusasteraan Melayu.